Carnikavas zvejnieks Arvīds Ozoliņš ar nēģu murdu 2013. gadā. Foto: Sandra Baltruka.

Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūts aicina apgūt vasaras kursu par nemateriālo kultūras mantojumu un klimata pārmaiņām, kas izstrādāts ERASMUS+ projektā “Zaļais mantojums. Klimata pārmaiņu ietekme uz nemateriālo kultūras mantojumu” (ERASMUS-EDU-2022-PI-FORWARD-LOT1, Nr. 101087596).  

Kursu veido tiešsaistes lekcijas un divi klātienes semināri – pirmais norisināsies 29. augustā LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvē Rīgā, Mūkusalas ielā 3, bet otrais notiks 30. augustā Carnikavas Novadpētniecības centrā - Carnikavā, Jomas ielā 7.

Mācības paredzētas kultūras jomu un vides zinātnes studentiem, nozares profesionāļiem, nemateriālā kultūras mantojuma kopējiem un citiem interesentiem, kuri vēlas papildināt savas zināšanas.

Programmu veido četri moduļi:

1. modulis: Nemateriālais kultūras mantojums: ievads un starptautisks pārskats

Nemateriālā kultūras mantojuma definēšana, izpratne, tā daudzveidība; UNESCO mantojuma aizsardzības sistēma; Eiropas Savienības un nacionālās likumdošanas; kopienas un to loma nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzībā un glabāšanā; ētikas jautājumi, kas saistīti ar nemateriālā kultūras mantojuma dokumentēšanu, saglabāšanu un izplatīšanu; kritiska nemateriālā kultūras mantojuma piemēru analīze; digitalizācija.

2. modulis: Nemateriālais kultūras mantojums un klimata pārmaiņas I: draudi un aizsardzība. Vides perspektīva

Klimata sistēmas sarežģītība tās dažādajos laika mērogos, dabiskie un antropogēnie aspekti; klimata pārmaiņas un to dažādās izpausmes, potenciālās problēmas nākotnē; riski dabā un cilvēka pārvaldīto sistēmu nozarēs.

3. modulis: Nemateriālais kultūras mantojums un klimata pārmaiņas II: izaicinājumi un iespējas

Ilgtspējības jautājumi, kas saistīti ar nemateriālā kultūras mantojuma un klimata pārmaiņām; draudi, ko klimata pārmaiņas rada nemateriālajam kultūras mantojumam; kritisks skats uz saistību starp nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzību un vides riskiem; pieredze un zināšanas, lai sargātu nemateriālo kultūras mantojumu klimata pārmaiņu ietekmē.

4. modulis: Nemateriālā kultūras mantojuma rīki tā aizsardzībai

Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kas pieejamas nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzībai, saglabāšanai un problēmu aktualizēšanai un komunicēšanai.

Kursu dalībniekiem sev ērtā laikā jūlijā vai augustā jānoklausās tiešsaistes lekcijas un jāizpilda uzdevumi, savukārt 29. un 30. augustā jāpiedalās klātienes semināros. Mācības ir bez maksas. Tiešsaistes lekcijas notiks angļu valodā, savukārt semināri – latviešu valodā.

Sekmīgi nokārtojot prasības kursa apguvei, dalībniekiem būs iespēja saņemt apliecinājumu un 5 ECTS punktus no Egejas Universitātes (Grieķija).

Kursu veidojuši projekta “Green Heritage” partneri no Latvijas, Grieķijas, Itālijas, Spānijas un Beļģijas, lai pievērstu uzmanību klimata pārmaiņu tiešajām un netiešajām ietekmēm uz nemateriālo kultūras mantojumu un tā ilgtspējai. Latviju projektā pārstāv LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Aicinām pieteikties dalībai vasaras kursā līdz šī gada 17. jūnijam, aizpildot šo anketu. Apstiprinājumu par dalību vasaras kursā kopā ar plašāku vasaras kursa aprakstu potenciālie dalībnieki saņems jūlijā. Jautājumu gadījumā lūdzam rakstīt uz e-pasta adresi: lfk@lulfmi.lv.

Dalīties