Publicitātes attēls. LU fonda valde (no kreisās): Laila Kundziņa, Mārcis Auziņā, Baiba Ebuliņa.

Šī gada pirmajos piecos mēnešos Latvijas Universitātes fonds (LU fonds) mecenātu ziedojumos piesaistījis jau 865 085 eiro. Iegūtie līdzekļi tiks novirzīti gan LU talantīgāko studentu un zinātnieku atbalstam, gan arī fonda ambiciozākajiem nākotnes projektiem, piemēram, “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts”, kuras mērķis ir līdz 2050. gadam sagādāt Latvijai pirmo Nobela prēmijas laureātu.

Turpinot attīstīt Latvijas Universitātes potenciālu, lai tā kļūtu par vienu no prestižākajām augstskolām  ne tikai Baltijā, bet arī starptautiskā līmenī, LU fonds 2024. gadu iesācis ar vairākiem jauniem un ambicioziem projektiem. Katram no tiem ir nepieciešamas nozīmīgas investīcijas, sākot no desmit tūkstošiem līdz pat miljonam eiro gadā. Dažādu iniciatīvu atbalstam ir nepieciešama plašāka mecenātisma kultūras attīstība Latvijā un ārvalstīs. Tāpēc LU fonds šī gada maijā aizsāka jaunu tradīciju – “Mecenātu brokastis”, pulcējot vienkopus LU esošos mecenātus un potenciālos atbalstītājus.

Līdz šim apjomīgāko 2024. gada ziedojumu 500 000 eiro apmērā LU fonds saņēmis maija beigās no uzņēmuma SIA “Mikrotīkls”. Atbalstot LU doktorantus un pētniekus, uzņēmuma līdzīpašnieks un ilggadējs mecenāts Arnis Riekstiņš par ziedojumu izsakās: “Atbalsts Latvijas izglītībai ir svarīgs ikvienam, kurš vēlas sekmēt mūsu valsts zinātnes un akadēmiskās vides izaugsmi. Ziedojot Latvijas Universitātes fondam, man ir iespēja veicināt talantīgāko un ambiciozāko LU studentu un zinātnieku sasniegumus, tādējādi stiprinot arī Latvijas nākotni.”

LU fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Ebuliņa stāsta: “Mēs ļoti novērtējam ikvienu mecenātu, kas atbalsta LU studentu un pētnieku izaugsmi, un esam gandarīti par pieaugošo atbalstītāju skaitu. Lai gan liela daļa ziedojumu joprojām nāk no latviešu diasporas ārzemēs, mums ir svarīgi veicināt mecenātisma kultūru arī Latvijā. Tāpēc, lai pateiktos esošajiem ziedotājiem un piesaistītu jaunus, pirmo reizi Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Zinātņu mājām organizējām “Mecenātu brokastis”. Redzot lielo atsaucību un rezultātu – ziedojumus 220 000 eiro vērtībā –, turpināsim šo tradīciju, rīkojot jau nākamo pasākumu rudenī.”

Mecenātu brokastu laikā viesi klātienē varēja iepazīties ar LU jaunievēlēto rektoru profesoru Gundaru Bērziņu un uzklausīt viņa vīziju par Alma Mater ierindošanu starp Eiropas labākajām universitātēm. Savukārt LU fonda pārstāvji Baiba Ebuliņa un profesors Mārcis Auziņš pasākumā plašāk pastāstīja par šī brīža ambiciozākajiem jaunajiem projektiem, to vidū ir, “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts”, “Prezidenta lasījumi Latvijas Universitātē” un citi, kam nepieciešams mecenātu finansiāls atbalsts. Piemēram, lai uzsāktu projektu “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts”, LU vēl nepieciešami 80 000 eiro, bet kopējās viena gada izmaksas projektam tiek lēstas no 500 000 līdz 1 000 000 eiro, ietverot gan ekselences centra (speciālas laboratorijas) izbūvi, gan arī viesprofesoru piesaisti un uzturēšanos Latvijā.

Iedvesmojoties no projektu mēroga un nozīmības, pēc Mecenātu brokastīm LU fonds saņēma trīs vērtīgus ziedojumus. LU absolventi Aigars Nords un Igors Skoks katrs ziedoja 10 000 eiro. Savukārt pēdējo gadu neparastāko ziedojumu veica LU absolvents un uzņēmuma “Indexo” līdzīpašnieks Valdis Siksnis, kas fondam pārrakstīja “Indexo” akcijas 200 000 eiro vērtībā ar nosacījumu, ka tās netiek pārdotas piecus gadus, paredzot, ka to vērtība tad pārsniegs 1 000 000 eiro.

“Šāda veida ziedojums varbūt ir neparasts Latvijā, bet tas ir pavisam ierasts, piemēram, ASV, kur lielākās un zināmākās augstskolas būtisku ienākumu daļu gūst nevis no pašiem ziedojumiem, bet gan no peļņas, investējot saziedotos līdzekļus. Ceru, ka mans ziedojums būs pirmais solis, aizsākot līdzīgu pieeju arī Latvijas Universitātē,” uzsver “Indexo” līdzdibinātājs Valdis Siksnis.

2023. gadā LU fonds mecenātu ziedojumos kopumā piesaistīja gandrīz 1,5 miljonus eiro (1 418 650 eiro). Lielākā daļa no šiem līdzekļiem tika novirzīta LU doktorantu un jauno pētnieku atbalstam, lai viņi varētu turpināt projektu attīstību un izzināšanu Latvijā. Savukārt aptuveni 500 000 eiro novirzīti studentu stipendijām.

LU fonds ir pateicīgs visiem atbalstītājiem un aicina ziedot gan privātpersonas, gan uzņēmumus. Finansējumu ir iespējams novirzīt gan stipendijām, gan dažādiem projektiem, kā arī LU ēku būvei vai rekonstrukcijai. Ziedot iespējams www.ziedot.lu.lv.

Par LU fondu

Latvijas Universitātes fonds dibināts 2004. gadā ar mērķi veicināt sadarbību ar Latvijas Universitātes esošajiem un potenciālajiem mecenātiem un sadarbības partneriem. Fonds ir izveidots, lai piesaistītu finansējumu un sniegtu atbalstu LU izcilākajiem studentiem, pētniekiem un viņu vadītajiem projektiem un pētījumiem, veicinātu modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošinātu Latvijas Universitātes ēku būvi un rekonstrukciju. Investējot Latvijas nākotnē, LU fonds strādā, lai stiprinātu Universitātes saikni ar sabiedrību un veicinātu ilgtspējīgu un konkurētspējīgu akadēmiskās vides attīstību Latvijā.

Dalīties