© Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Pagājušajā gadā Latvijas Universitāte (LU) piedzīvoja būtisku kāpumu starptautiskajā universitāšu reitingā “QS World University Rankings”, saņemot par 200 vietām augstāku vērtējumu nekā iepriekšējā gadā. Šogad LU novērtēta vēl augstāk, ierindojoties 781. – 790. vietā no 5663 reitingā izvērtētajām pasaules augstskolām. Universitāte atzīta par labāko Latvijā tādos stratēģiskos rādītājos kā citējamība, nodarbinātība, starptautiskā zinātniskā sadarbība, kā arī ilgtspējīga attīstība.

“Reitingi nav pašmērķis, bet tie parāda, vai esam uz pareizā ceļa un veiksmīgi iekļaujamies starptautiskajā izglītības un zinātnes telpā. Mūsdienīgai, uz attīstību vērstai augstskolai ir vajadzīgas trīs lietas: augstākā līmeņa pētniecība stratēģiski nozīmīgos virzienos, pasaules līmeņa zinātnieki un kvalitatīvs studiju process, kas balstīts jaunākajās metodēs, kā arī spējā piesaistīt ekspertus no visas pasaules, pozitīvas ietekmes radīšana sabiedrībai,” uzsver LU rektors prof. Gundars Bērziņš.

Visaugstāko vērtējumu “QS World University Rankings 2025”, kas iznācis naktī no 4. un 5. jūniju, Universitāte saņēmusi par absolventu nodarbinātības augstajiem rezultātiem. Būtiski pieaudzis LU zinātniskās darbības vērtējums: šis aspekts ir būtisks ne vien pētniecības kvalitātes un starptautiskās sadarbības veicināšanai, bet arī pozitīvi ietekmē Universitātes dalību globālo izaicinājumu kopīgā risināšanā. LU augstu novērtējuši darba devēji, atzinīgi vērtēta arī Universitātes akadēmiskā reputācija, kā arī ilgtspējīgas attīstības rādītāji.

QS pasaules universitāšu reitings ir viens no pasaules ietekmīgākajiem un visplašāk pazīstamajiem universitāšu reitingiem. Šogad izvērtētas teju divtik vairāk universitātes nekā pērn, bet reitingā iekļuvušas tikai 1503 augstskolas.

Šajā reitingā tiek vērtēti vairāki kritēriji – akadēmiskā reputācija, citējamība, reputācija darba devēju vidū, nodarbinātības rezultāti, universitāšu kā izglītības un pētniecības centru sociālā un vides ietekme, kā arī tiek aplūkotas ārzemju studentu un akadēmiskā personāla proporcijas un starptautiskais pētniecības tīkls.  

Latviju reitingā pārstāv arī Rīgas Tehniskā universitāte, kas ierindojusies 721. – 730. vietā un Rīgas Stradiņa universitāte, kas ieņēmusi 951. – 1000. pozīciju. “QS World University Rankings” reitingā visaugstāk novērtēts Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (Massachusetts Institute of Technology), kas ierindojas 1. vietā, 2. vietu ieņem Kembridžas Universitāte (University of Cambridge) un 3. vieta ir Oksfordas Universitātei (University of Oxford).

Vairāk informācijas par QS University Rankings rezultātiem lasāms reitinga mājaslapā.

Dalīties