Latvijas Universitātes laboratorijā. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) vadībā 29 valstu veselības ministriju nominētas iestādes – universitātes, slimnīcas un pētniecības organizācijas uzsāk īstenot Eiropas Savienības (ES) rīcības programmas veselības jomā “ES-veselībai” (EU4Health programme 2021 – 2027) projektu “Vienotā rīcība par vēža skrīninga shēmas ieviešanu” (EUCanScreen, Implementation of cancer screening programmes). Latvijā projekts tiks īstenots sadarbībā ar Veselības ministrijas (VM) Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu (PSKUS).

EUCanScreen ir līdz šīm lielākais Eiropas Komisijas Vienotās rīcības (Joint Action) projekts, kuru vadīs Latvijas organizācija, šajā gadījumā, LU.

“Latvijas Universitātei uzticētā vadošā partnera atbildība ir gan mūsu līdzšinējā darba kvalitātes augsts novērtējums, gan uzticības kredīts, kuru attaisnosim starptautiska līmeņa pētniecības darbā. Šī projekta īstenošana nostiprinās LU nozīmīgo vietu globālajā zinātnes telpā, tādējādi piesaistot papildu finanšu līdzekļus pētniecībai, ne tikai veselības jomā. Stiprināsim LU kā medicīnas nozares vadošās un koordinējošās institūcijas lomu Latvijā,” uzsver LU rektors prof. Gundars Bērziņš.

EUCanScreen projekta īstenošanas mērķi ir vēža saslimšanas profilakse un agrīna atklāšana, izmantojot pierādījumos balstītas skrīninga pieejas un agrīnu diagnostiku, kā arī vēža skrīninga programmu efektivitātes uzlabošana un vienotas prakses ieviešana visās Eiropas valstīs, veselības nozares speciālistu izglītības un kompetenču celšana.

“Latvija un citas Eiropas valstis uzņemas ievērojamu atbildību saistībā ar onkoloģiskajām slimībām – lai gan Eiropas iedzīvotāji veido tikai desmito daļu pasaules populācijas, Eiropā notiek apmēram ceturtdaļa no visiem onkoloģisko saslimšanu gadījumiem pasaulē. Bet līdz ar atbildību, jāuzņemas arī nozīmīgs profilakses darbs. Tāpēc EUCanScreen projekta īstenošana, īpašu uzmanību pievēršot krūts, dzemdes kakla un zarnu vēzim, kā arī jaunu programmu izstrāde plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīningam, ir nozīmīgs solis pareizajā virzienā. Tas arī saskan ar Valsts kontroles revīzijā uzsvērto informāciju par onkoloģisko slimību agrīnas atklāšanas potenciālu – Latvijā tas pašlaik ir nepilnīgi novērtēts un izmantots. EUCanScreen projekta īstenošana nodrošinās būtisku progresu, uzlabojot vēža skrīninga programmu efektivitāti un izlīdzinot to realizāciju Eiropas valstu starpā. Papildus projekta īstenošana sniegs arī iespēju veidot ciešāku sadarbību starp valstu un reģionālajām institūcijām Eiropas mērogā, uzlabojot mūsu spējas uzveikt vēzi ar sistemātisku un koordinētu pieeju,” uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Eiropas komisija apstiprinājusi EUCanScreen projekta uzsākšanu 2024.gada 1.jūnijā ar kopējām plānotajām izmaksām 38 749 935 euro, tai skaitā EK 80% līdzfinansējumu – 30 999 929 euro apmērā. Projekta īstenošanas ilgums ir 4 gadi. LU pilnvarota vadīt un koordinēt projekta izstrādi un īstenošanu Eiropas mērogā, tādējādi EK demonstrējusi uzticību Latvijas valstij, speciālistiem un kompetentai projektu vadības komandai.

“Mūsu lielākais izaicinājums ir sekmīgi vadīt projektu visā tā īstenošanas periodā un sasniegt tā mērķus Eiropas mērogā. Taču ar šo projektu vēlamies arī panākt būtisku progresu tieši Latvijā – vēža apkarošanas jomā tuvoties attīstītāko valstu līmenim, jau esošo krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga programmu iedzīvināšanu, sagatavoties jaunu, izmaksu ziņā efektīvu un kvalitatīvu plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanai, attīstīt projekta ietvaros izveidoto apmācības centru infrastruktūru,” akcentē LU KPMI direktors prof. Mārcis Leja.

EUCanScreen projektu LU KPMI īstenos kā vadošais partneris, kopā sadarbojoties 29 valstu (tajā skaitā 25 ES dalībvalstu, kā arī Ukrainas, Norvēģijas, Islandes un Moldovas) pārstāvjiem, veidojot 97 institūciju partnerību, no kurām 29 ir kompetentās iestādes, 61 afiliētie partneri un 7 asociētie partneri. LU KPMI ir atbildīgs gan par visa projekta veiksmīgu realizāciju un administratīvajiem jautājumiem, gan arī iesaistīts visos projekta darba virzienos un posmos, kas ir saistītas ar vēža skrīninga ilgtspējas analīzi un rekomendāciju izstrādi.

Latvijas partneru LU, SPKC, RSU un PSKUS dalības EUCanScreen projektā kopējās izmaksas plānotas 5 127 790 euro apmērā, tajā skaitā Eiropas Komisijas finansējums 4 102 231 euro, valsts budžeta līdzfinansējums 993 064 euro un PSKUS līdzfinansējums 32 495 euro.

Dalīties

Saistītais saturs

Vienojas par pirmajiem uzdevumiem vēža skrīninga programmu ieviešanai Eiropā
21.06.2024.

Vienojas par pirmajiem uzdevumiem vēža skrīninga programmu ieviešanai Eiropā