29. maijā 17.00 Radio NABA ēterā izskanēs jaunā raidieraksta “Zinātnes kafejnīca” epizode, un vienlaicīgi tās video ieraksti tiks pirmizrādīti un turpmāk pieejami Latvijas Universitātes (LU) Facebook un Youtube profilos. Otrās raidieraksta sērijas viesis būs fiziķis, zinātnieks, LU Padomes priekšsēdētājs profesors Mārcis Auziņš, kuru iztaujās LU fizikas students Rūdolfs Pikšens.  

Katras epizodes centrā ir LU zinātnes personība, kurai nesen uzsākts vai pabeigts aktuāls pētījums, kas spējis satricināt ne tikai Latvijas, bet arī pasaules zinātnes āres, pierādot, ka Latvijā ir spēcīgi zinātnieki, kuru ieguldījums zinātnē ir neatsverams. 

Profesors Mārcis Auziņš, fiziķis, zinātnieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, no 2007. līdz 2015. gadam bija LU rektors. Prof.  Auziņš strādā kvantu fizikas jomā un ir vairāk nekā simts zinātnisko rakstu, kas publicēti pasaules vadošajos fizikas žurnālos, un vairāku simtu konferenču ziņojumu autors. Profesors labprāt iesaistās zinātnes popularizēšanā, sarežģītas lietas ietērpjot vienkārši un parādot, cik zinātne ir interesanta. 

“Pēc manas visdziļākās pārliecības cilvēkiem vajadzētu būt interesanti klausīties par zinātni, tādēļ ka zinātne vienkārši ir interesanta, zinātne ir fantastiska. Protams, kad mēs šad tad dzirdam sabiedrībā, ka zinātne ir garlaicīga, vai zinātne nav interesanta, tas nozīmē, ka tie cilvēki, tai skaitā es, kas ar zinātni nodarbojas profesionāli, mēs neesam mācējuši pastāstīt,” pārliecināts ir Mārcis Auziņš. 

Nesen LU Lāzera centra pētnieki Mārča Auziņa vadībā iesaistījās iespaidīgā CERN eksperimentā fizikā, kurā panākti ievērojami zinātniski sasniegumi antivielas fizikas pētniecības jomā – pirmo reizi ar lāzera palīdzību izdevies atdzesēt pozitroniju. Šis sasniegums bruģē ceļu tālākiem pētījumiem, kas ļautu zinātniekiem vēl nebijušos veidos pētīt Visumu veidojošos pamatelementus.  

Lai sarunas viegli raisītos, raidierakstam nav pastāvīga vadītāja, bet katrai epizodei savs vadītājs, kurš tēmā jūtas kā zivs ūdenī. Par aktuālo pētījumu, fizikas sinerģiju ar mūziku un meditāciju M.  Auziņu iztaujās fizikas maģistrants, Jauno fiziķu skolas aktīvists Rūdolfs Pikšens.

Raidījuma ieraksts plkst. 17.00 tiks pirmizrādīts LU Facebook profilā un LU Youtube profilā.

Dalīties