LU Akadēmiskajā apgādā iznākusi jauna populārzinātniska grāmata “Zeme pēdējos 540 miljonos gadu”.

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā apgādā iznākusi jauna populārzinātniska grāmata “Zeme pēdējos 540 miljonos gadu”. Kolektīvās monogrāfijas autori ir LU profesori Ojārs Āboltiņš un Ervīns Lukševičs. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 2024. gada 6. jūnijā plkst. 16.00 Rīgā, LU Akadēmiskajā centra Dabas mājas 702. telpā.

“Zeme pēdējos 540 miljonos gadu” ir līdz šim pilnvērtīgākais populārzinātniskais izdevums paleoģeogrāfijā latviešu valodā. Tā ir LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesoru – pērn aizsaulē aizsauktā valsts emeritētā zinātnieka, ģeologa Ojāra Āboltiņa un paleontologa, Pamatiežu ģeoloģijas katedras vadītāja Ervīna Lukševiča – grāmata, kas saistošā valodā sniedz priekšstatu par galvenajiem ģeoloģiskās un paleoģeoloģiskās pagātnes notikumiem Zemes pēdējā garākajā vēstures posmā – fanerozoja eonā.

Šajos gadu miljonos daudzkārt ir mainījusies Zemes “seja” – pārvietojušies, apvienojušies un sadalījušies kontinenti, radušies un izzuduši okeāni, mainījušies to apveidi, radušās un arī noārdījušās kalnāju sistēmas, attīstījusies un pilnveidojusies organiskā pasaule, tostarp dzīvajai pasaulei uz Zemes pievienojies arī cilvēks. Lasītājs grāmatā gūs priekšstatu par fanerozoja katram laika periodam raksturīgākajiem ģeoloģiskajiem notikumiem un dzīvo organismu sugām, vadfosilijām un vides apstākļiem. Tekstā argumentēti skaidrots par dzīvo organismu sabiedrību “lēcienveidīgo” attīstību – gan uzplaukumu, gan izmiršanu. Ar raksturīgiem piemēriem tiek arī ieskicētas izmaiņas no cilvēka dzīvošanas saskaņā ar dabu līdz tā nelabvēlīgai lokālai, reģionālai un pat globālai ietekmei.

Viens no grāmatas recenzentiem un priekšvārda autors asociētais profesors Dr. geol. Ivars Strautnieks atzīst: “Autori noteikti ir pelnījuši atzinību tieši par to, ka latviešu valodā ir radīta jauna populārzinātniska grāmata. Satura izklāsta forma ir ļoti saistoša un vienkārša, tā ir kā stāsti par romantiskiem piedzīvojumiem. [..] Grāmata nav pieblīvēta ar zinātniskiem terminiem, bet ir ļoti labi izstāstīta notikumu un procesu norise, to būtība, nezaudējot arī zinātnisko pieeju.”

Grāmatas tekstu papildina un paskaidro vairāk nekā 170 dažādi krāšņi un informatīvi attēli.

Izdevums kā izziņas avots var būt noderīgs visiem, kas interesējas, kā daudzajos gadu miljonos veidojusies mūsu Zemes dabas vide, kādi procesi to noteikuši un ietekmējuši, arī tiem, kam ir tikai virspusējas zināšanas ģeoloģijā un paleontoloģijā. Grāmata izmantojama arī kā papildu literatūra ģeoloģijas, ģeogrāfijas, vides zinātņu un bioloģijas programmu studentiem, kā arī ģeogrāfijas un dabaszinību skolotājiem.

Grāmatu “Zeme pēdējos 540 miljonos gadu” iespējams iegādāties LU Akadēmiskā apgāda e-veikalā vai lielākajos grāmatu veikalos.

Dalīties