Sarunas atklāšanas pasākuma gaitā LU Muzeja Astronomijas ekspozīcijā. Foto: Sarmīte Livdāne.

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā apgādā iznākusi Astronomijas institūta pētnieka Ilgoņa Vilka monogrāfijas “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā” pirmā daļa. 2024. gada 20. maijā Astronomiskās observatorijas vēsturiskajās telpās, kur norisinājušies daudzi no grāmatā aprakstītajiem notikumiem, bet tagad atrodas LU Muzeja astronomijas ekspozīcija, notika grāmatas atvēršanas pasākums.

Pasākumu atklāja apgāda direktore Aija Rozenšteine. Tajā runāja profesors Valdis Segliņš, kurš, būdams LU prorektors, atbalstīja grāmatas izdošanu. Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi izpētīt dažādu LU jomu, šajā gadījumā – astronomijas – vēsturi. LU Muzeja direktore Iveta Gudakovska izcēla autora mērķtiecību, strādājot pie monogrāfijas. Latvijas Astronomijas biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš norādīja, ka Ilgonis Vilks ir kā biedrības simbols, kurš noteikti veiksmīgi aprakstīs biedrības darbu monogrāfijas otrajā daļā.

Savu vērtējumu sniedza arī recenzenti. Lundas Universitātes emeritētais profesors, Ph. D. Dainis Draviņš īsi iepazīstināja ar grāmatas saturu, pastāstot, ka tajā atspoguļota astronomu darbība LU simts gadu garumā, sākot ar 1922. gadu, aprakstīti notikumi, kas risinājušies nedaudz pirms tam, kā arī trimdā ārpus Latvijas. Ventspils Augstskolas vadošais viespētnieks, Dr. habil. phys. Juris Žagars piezīmēja, ka monogrāfijā ar interesi lasījis par notikumiem, ko pats jau bija aizmirsis, bet tie tagad atausuši atmiņā.

Autors ieskicēja grāmatas tapšanas gaitu un pateicās iesaistītajām personām: “Šo grāmatu rakstīju vairākus gadus. Daudz laika pavadīju, meklējot materiālus arhīvos un bibliotēkās, lasot vecas avīzes un žurnālus, kuri, par laimi, ir pieejami digitāli. Izšķiroju vecu dokumentu blāķus, kas arvien atnesa pa graudiņam kopējās ainas izpratnē. Ļoti noderīgs bija žurnāls „Zvaigžņotā Debess”, kas jau ilgstoši dokumentē Latvijas astronomijas vēsturi. Jaunu skatījumu uz notikumiem deva intervijas ar kolēģiem astronomiem. Neatsverams palīgs bija LU Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas krājums, kuru pats papildināju monogrāfijas tapšanas gaitā.

Paldies sievai Guntai, kas vairākus gadus pacietīgi uzklausīja manus vēstures stāstus un deva noderīgus padomus. Izsaku pateicību LU Muzejam, ka deva iespēju rakstīt manuskriptu un izmantot bagātīgo muzeja krājumu. Paldies Valsts kultūrkapitāla fondam un LU Astronomijas institūtam, kas finansiāli atbalstīja atsevišķu nodaļu rakstīšanu un grāmatas izdošanu kopumā. Vēlos pateikt paldies recenzentiem, kas deva vērtīgus ieteikumus, un LU Akadēmiskā apgāda darbiniekiem, kas iesaistījās grāmatas tapšanā, īpaši – redaktorei Sarmītei Mednei, kas man daudz palīdzēja, un maketētājai Baibai Lazdiņai.”

Atklāšanas pasākumā piedalījās vairāki bijušās LU Astronomiskās observatorijas darbinieki, observatorijas pirmā direktora Alfrēda Žaggera mazmeita Ingrīda Žaggere un citi interesenti.

Pirmās atsauksmes no lasītājiem jau saņemtas. Ilggadējais Astronomiskās observatorijas darbinieks Jānis Balodis komentē: “Grāmata ir kolosāla, kā enciklopēdija par visiem Latvijas astronomiem, kuru vārdus esmu dzirdējis no K. Šteina, J. Klētnieka un citiem vecākiem kolēģiem.”

Grāmatu “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā. 1. daļa” iespējams iegādāties LU Akadēmiskā apgāda e-veikalā vai lielākajos grāmatu veikalos.

Dalīties

Saistītais saturs

Izdota Ilgoņa Vilka monogrāfija “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā. 1. daļa”
16.05.2024.

Izdota Ilgoņa Vilka monogrāfija “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā. 1. daļa”