Foto: Freepik.

Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki aicina pielāgotā sporta sportistus piedalīties vērienīgā pētījumā treniņa metodikas izvērtēšanai. Pētījums ir daļa no valsts pētījumu programmas projekta „Inovācijas, metodikas un rekomendācijas sporta nozares attīstībai un pārvaldībai Latvijā” (IMRSportsLV).

Lai uzlabotu Latvijas sasniegumus sportā, LU, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), RTU Liepājas akadēmijas un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas zinātnieki uzsākuši nacionālas nozīmes pētniecības projektu “Inovācijas, metodikas un rekomendācijas sporta nozares attīstībai un pārvaldībai Latvijā” (projekta nr. VPP-IZM-Sports-2023/1-0001). To īsteno valsts pētījumu programmā "Sports". 

Zinātnieki darbu uzsāka 2024. gadā un tas ilgs līdz 2026. gada nogalei. Pētījuma īstenošanas laikā plānots pilnveidot tehniskajos sporta veidos nepieciešamā aprīkojuma novērtēšanu un izstrādāt metodes sportistu funkcionālo spēju un veselības monitorēšanai, kā arī treniņu efektivitātes veicināšanai.

Pielāgotā sporta sportistus aicina iesaistīties pētījuma daļā, kura mērķis ir attīstīt pētniecības metodes un metodoloģisku pieeju pielāgotā sporta sportistu treniņu metodikas izvērtēšanai.

Sportistiem piedāvā veikt šādus novērtējumus:

  1. Vizuāli telpiskās spējas un emociju novērtējumu, personības iezīmju, kā arī acu kustību mērījumus LU Datorikas fakultātes (DF) Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijā. Vienu daļu testu būs iespējams veikt attālināti, bet otra daļa veicama klātienē Raiņa bulvārī 19, Rīgā.
  2. Ķermeņa svara un auguma mērījumus, sirds-asinsvadu un elpošanas sistēmu funkcionālo diagnostiku un vispārējās fiziskās sagatavotības novērtēšanu mierā, slodzē, un pēc slodzes SIA "Sporta laboratorija" Brīvības gatvē 363, Rīgā. Sporta medicīnas speciālists pielāgos testa apstākļus (piemēram, uz skrejceliņa, veloergometra vai roku ergometra). 
  3. Vispārējās fiziskās sagatavotības novērtēšanu simulētos sacensību apstākļos tiem sportistiem, kuriem šis tests būs iespējams sporta apstākļos pārstāvētajā sporta veidā. 

Interesenti aicināti sazināties ar LU DF  vadošo pētnieci Solvitu Umbraško (solvita.umbrasko@lu.lv, 29423735). Par katra novērtējuma laiku būs iespējams vienoties individuāli. 

Uz sportisku un veselību veicinošu sadarbību!

Dalīties

Saistītais saturs