Raidījuma ekrānšāviņš.

2024. gada aprīļa nogalē Latvijā nedēļas garumā viesojās Bavārijas raidorganizācijas “Bayerischer Rundfunk” komanda, lai veidotu reportāžu par viduslaiku Hanzas un jūgendstila pilsētu Rīgu, kur ik uz soļa jūtama vācu kultūras vēsturiskā klātbūtne, un cilvēkiem, kuri veido tiltus starp pagātni un mūsdienām.

Filmēšanas grupu Rīgā pavadīja un tās stāsta veidošanā piedalījās Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas Starpkultūru dialoga centra vadītāja Ilze Garda.

Reportāžas sižets skaidro, ka šodien bibliotēka ir ne tikai vēsturiskās atmiņas glabātāja, bet arī mūsdienu kultūras veidotāja, starpkultūru dialoga platforma un studentu mācību bāze. Iekļauts ieskats LU Akadēmiskās bibliotēkas Starpkultūru dialoga centra ikdienas darbībā, dokumentējot diskusiju ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentēm par dzimtu vēstures pētījumiem un vāciskās kultūrizpētes aspektiem Eiropas kopīgajā kultūrtelpā.

Ar daļu no senāko un vērtīgāko grāmatu, seniespieddarbu un rokrakstu kolekcijas Latvijā reportāžā iepazīstina LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumu nodaļas vadītāja Dr. Aija Taimiņa. Biežs viesis bibliotēkā ir arī Kurzemes muižnieku dzimtas pēctecis, vēsturnieks Dr. Manfreds fon Betihers, kurš sižeta laikā apskata senās Rīgas grāmatas, kas sarakstītas lejasvācu (Niederdeutsch) valodā, un skaidro valodas lietojumu viduslaiku Rīgā. Izcils piemērs bibliotēkai kā nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma glabātājai mūsdienās ir stāsts par Rihardu Vāgneru un Rīgu, jo pateicoties LU Akadēmiskajā bibliotēkā saglabātajam teātra zāles plānam, tagad restaurējot Vāgnera namu, atjaunotājiem ir iespējams saprast, kāds teātra telpu izvietojums tam bijis iepriekš.

Bavārijas raidorganizācija savā reportāžā parāda arī Rīgas unikālo arhitektūru -  Melngalvju namu, Pēterbaznīcu, ielūkojas Imanuelam Kantam veltītajā pasākumā  Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Muzikālā piedzīvojumā skatītājus aizved un ar latviešu tautasdziesmām iepazīstina Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Rozīte Katrīna Ponne.  Kopīgi ar studentiem no Latvijas, Čehijas un Polijas un Latvijas Kultūras akadēmijas profesori Lailu Niedri tiek apskatīta arī Siguldas jaunā pils, Livonijas ordeņa Siguldas pils, Turaidas muzejrezervāts un Gūtmaņa ala. Ar vācu mūziķi Jorenu Šteihaueru filmēšanas grupa dodas uz Tukuma Raiņa Valsts ģimnāziju, lai Vācu valodas mēneša ietvaros popularizētu vācu valodu.  Biežs viesis Latvijā ir arī vēsturnieks Dr. Martins Pabsts, kurš izstāsta savu unikālo stāstu par vācbaltu dzimtas saknēm Latvijā.

Pusstundas garais sižets par Rīgu un Latviju ar nosaukumu „Rīga – pilsēta, kura veido tiltus“ (Riga - eine Stadt, die Brücken baut) savu pirmizrādi Bavārijas televīzijas kanālā piedzīvoja 2024. gada 19. maijā un aplūkojams ARD mediatēkā.

Dalīties