Latvijas Universitātes (LU) koris "Balta" un tā mākslinieciskā vadītāja diriģente Māra Marnauza kora 25 gadu radošās darbības jubilejas koncertu sēriju atklās ar jaunā albuma "Gaismas pieskāriens" atvēršanas koncertu Kultūrtelpā "Ola Foundation" 2024. gada 1. jūnijā plkst. 17.00.

Koris pagājušā gada nogalē Latvijas Radio 1. studijā skaņu režisora Vara Kurmiņa vadībā albumā Gaismas pieskāriens / A Touch of Light koris Balta ieskaņojis deviņus komponista Andra Sējāna Dabas koncertzāles darbus.  Instrumentālo pavadījumu spēlē gan pašas dziedātājas, gan arī pianiste Līga Paegle un kontrabasists Viktors Veļičko. Albums nācis klajā šī gada sākumā, mākslinieces Dinas Ābeles gleznas 3 vienā dizaina noformējumā, kurā attēlotā āboliņa lapa ar trīs lapiņām simbolizē Svēto Trīsvienību. Mūzikas satura centrā ir dabas tēma - dabas saudzēšana, ekoloģija, tā ietver arī tādus dabas jēdzienus kā zeme, debess, jūra, kalni, rasa, vējš, lietus, augi - kā Dieva radītā brīnuma apjūsmošana un pateicība Dievam par to radīšanu.

Māra Marnauza atklāj, ka, pateicoties lieliskajai sadarbībai ar komponistu Andri Sējānu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, koris 2023. gada 1. martā LU Lielajā aulā  pirmatskaņoja jauno programmu Dabas koncertzāles mūzika korim Balta, kas ir veltījums diriģentei un korim. Koncerts tika nominēts Kormūzikas balvai 2023. Jaundarbi ir ne tikai nozīmīgs kora repertuāra papildinājums, bet arī neparasta, interesanta, muzikāli skaista un saistoša programma kā klausītājiem, tā arī pašām dziedātājām, kas lieliski iederas un baudāma ziedošā pavasara laikā. Albuma Gaismas pieskāriens / A Touch of Light / Choir Balta ieraksti ir klausāmi visās mūzikas straumēšanas vietnēs.

Skaņu režisors Varis Kurmiņš atceras, ka albums Gaismas pieskāriens tika ierakstīts gada tumšākajā laikā, ienesot studijā vasarīgas sajūtas. Trauslā, caurspīdīgā mūzika prasīja lielu spēku, koncentrēšanos un garas stundas, lai iegūtu vēlamo skanējumu – koris to paveica izcili. Komponistu Andri Sējānu V. Kurmiņš pazīst kopš mūzikas skolas laikiem – kopīgi pabijuši gan Dārziņskolas zēnu kora koncertos, gan arī Cosmosā tajā pašā studijā, kur tapis šis albums. V. Kurmiņš atzīst, ka “Andris ir kā Brīnumskapis, kurā var atrast daudz neparastu muzikālu dārgumu”.

Komponists Andris Sējāns atklāj: “Viens no jēgpilnākajiem muzikālajiem notikumiem, kurā man ir tā laime piedalīties, ir Dabas koncertzāle, kas ir žanrā un izpausmē visai plaša mēroga "pasākums". Mūzika, kas radīta Dabas koncertzālē, manuprāt, ir pietiekami universāla un ir pelnījusi skanēt arī ārpus Dabas koncertzāles, tādēļ esmu jo priecīgs par sadarbību ar kori Balta un diriģenti Māru Marnauzu, kas devusi iespēju šādu ideju īstenot, proti, Dabas koncertzāles mūzika sieviešu kora skanējumā.”

Vienas no Dabas koncertzāles programmu raksturīgākajām mūzikas īpašībām ir melodiskums un harmoniskums. Tas uzrunājis diriģenti Māru Marnauzu un kopīgās sadarbības rezultātā ar komponistu Andri Sējānu radies jauns, speciāli korim Balta veidots deviņu skaņdarbu ciklu, tādējādi paplašinot, daudzveidojot sieviešu koru repertuāru.

Andra Sējāna ciklu raksturo interesants tematiskais materiāls, kora faktūras daudzveidība, mūsdienīgi vokālie paņēmieni, krāsaina harmonija un ritmiskā dažādība. Jaundarba iestudēšanas un atskaņošanas process dziedātājās un diriģentē raisījis pacilājošas un iedvesmas pilnas emocijas. Šī ir pilnīgi atšķirīga kora Balta koncertprogramma, kurā pašas koristes, kā jau minēts,  ne tikai dzied līdz pat 12 balsīgas nošu partitūras, bet arī spēlē dažādus mūzikas instrumentus – akordeonu, vijoli, altu, akustisko ģitāru, blokflautu, flautu, zvanus, dažādus perkusiju instrumentus.

Diriģente Māra Marnauza atzīst, ka jau iepriekš viņu uzrunājusi Andra Sējāna daiļrade: “Īpaši tuva ir komponista latviešu tautas dziesmas apdare Saulīt vēlu vakarā’i, ko man bija gods pirmatskaņot Jāņa Cimzes Jaundarbu konkursā Valkā 2012. gadā, un kas toreiz ieguva 1. vietu. Dziesma kopš tā laika ir kora Balta aktīvajā repertuārā un daudzkārt dziedāta starptautiskajos konkursos. Pagājušajā vasarā manā vadībā tā skanēja arī XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koncertā Tīrums.”

Albuma Gaismas pieskāriens / A Touch of Light atvēršanas koncerts notiks sestdien, 1. jūnijā, plkst. 17.00 Kultūrtelpā Ola Foundation, Ogļu ielā 12a, Rīgā. Ieeja ar ielūgumiem.

Par kori “Balta”

Latvijas Universitātes kori Balta 1999. gadā ir dibinājusi tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Dr.paed. Māra Marnauza. Koris ir daudzu starptautisko konkursu laureāts, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kora konkursa fināla Lielās balvas (2013) un 1. vietas (2023, 2018) ieguvējs. Tas ir viens no labākajiem koriem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Interkultur organizācijas Pasaules koru reitingā, sieviešu koru kategorijā, koris Balta pašlaik ieņem 9. vietu. Kora aktualitātēm iespējams sekot Facebook lapā facebook.com/korisBalta.

Par “Dabas koncertzāli”

Dabas koncertzāle ir dabas, mūzikas, zinātnes, video mākslas, dramaturģijas simbioze. Tas ir izzinošs, interaktīvs noskaņu pasākums, kas Latvijā notiek jau kopš 2006. gada. Šo 18 gadu laikā uzkrāts bagātīgs mūzikas materiāla apjoms, mūzikas sadaļas loma šajos pasākumos arvien pieaugusi, muzikālais materiāls gadu no gada top jauns, aizvien attīstās savā kvalitātē, daudzveidībā, stilistikā un izteiksmes līdzekļos. Dabas koncertzāles mūziku radījuši dažādus žanrus pārstāvoši mūziķi - Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Andris Sējāns, Kaspars Tobis, Reinis Sējāns, Anrijs Grinbergs, kuru idejas, vienam otru papildinot, ved pie oriģināla, patstāvīga muzikāla rezultāta.

Dalīties

Saistītais saturs

Ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora “Balta” koncerti Austrālijā
30.11.2022.

Ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora “Balta” koncerti Austrālijā