Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūts (FSI) 2024. gada 31. maijā uzsāks semināru ciklu par konspiritualitātes ģenealoģiju, kas konspiritualitātes fenomenu aplūkos starpdisciplinārā griezumā. Uz globālo ekoloģisko, ekonomisko, politisko un kultūras satricinājumu fona semināru sērija kalpos kā izziņas platforma plašāka pētījuma ietvaros, kas veltīts sazvērestības teoriju un "Jaunā laikmeta" garīguma tuvināšanās izpētei 20. gadsimtā.

Laikmetā, ko raksturo migrācijas viļņi, ģeopolitiskie konflikti, veselības un vides krīzes, pasaules sabiedrība cīnās ar vēl nebijušu nestabilitātes līmeni, kas rosina radīt unikālus sociālās adaptācijas mehānismus. Šajā kontekstā LU FSI zinātnieki pētniecības projekta GENOCON ietvarā pētīs to, kā 20. gadsimtā attīstījies “konspiritualitātes” fenomens, aplūkojot, kā indivīdi pārvar šos nemierīgos laikus, paraugoties uz to caur prizmu, kurā konspiratīvais domāšanas veids saplūst ar jauno garīgumu.

Semināru sērija kalpos kā platforma starpdisciplināram dialogam un zinātniskai domu apmaiņai, kurā uzaicinātie starptautiskie un vietējie pētnieki apspriedīs sazvērestības teoriju un “Jaunā laikmeta” ideju izcelsmi, attīstību un konverģenci 20. gadsimtā.

Pirmais seminārs “Ezotētiskais nacionālisms Ungārijā: No ungāru Jēzus līdz sīriusiešiem” ir veltīts ungāru zinātnieka Ištvāna Povedāka (István Povedák) novatoriskajam pētījumam, kas pievēršas ungāru neonacionālismam un piedāvā kritiskas atziņas par reliģijas, nacionālisma un konspiratīvās domāšanas krustpunktiem. Povedāka pētījums izgaismo etnopagānu kustības, kas Ungārijā radās pēc 1989. gada, aplūkojot "jauno ungāru mitoloģiju" un reliģiskā neonacionālisma ezoterisko strāvojumu. Pētījuma gaitā īpaša uzmanība pievērsta šīs daudzslāņainās parādības izdzīvotajam un vernakulārajam segmentam, pievēršoties naratīviem, pasaules uzskatiem, rituāliem, un materiālajai, mākslinieciskajai un sociālajai dimensijai.

Ištvāns Povedāks ir ieguvis maģistra grādu Eiropas etnoloģijā, vēsturē un reliģijas zinātnēs Šegedas Universitātē un doktora grādu folklorā un kultūras antropoloģijā Budapeštas Lorānda Ētveša Universitātē 2009. gadā. Viņa pētniecības jomas ir mūsdienu mitoloģijas, slavenību kultūra, sazvērestības teorijas, NLO kultūra, reliģiskais neonacionālisms, etniskais pagānisms un romu kultūra Ungārijā. I.Povedāks ir Ungārijas Kultūras antropoloģijas asociācijas prezidents. No 2013. līdz 2019. gadam viņš ir bijis Starptautiskās etnoloģijas un folkloras biedrības Reliģijas etnoloģijas darba grupas priekšsēdētājs. Viņš ir bijis vieslektors daudzās universitātēs, tostarp Ohaio štata universitātē, Oregonas Universitātē, Kārļa Universitātē Prāgā, kā arī LU.

Seminārs notiks 2024.gada 31.maijā, plkst. 15.00 tiešsaistē, ZOOM platformā. Darba valoda – angļu.

Interesenti aicināti iepriekš reģistrēties šeit.

Par nākamajiem semināriem tiks ziņots LU FSI tīmekļvietnē un GENOCON projekta Facebook lapā.

Projektu “Konspiritualitātes ģenealoģija 20. gadsimta Latvijā (GENOCON)” LU īsteno ar Latvijas Zinātnes padome fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu programmas finansiālu atbalstu. Projekta Nr. lzp-2023/1-0142.

Dalīties