2024. gada 20. maijā plkst. 15.00 Latvijas Universitātes (LU) Muzejā Rīgā, Raiņa bulvārī 19, 401. telpā, notiks LU Akadēmiskajā apgādā iznākušās Ilgoņa Vilka monogrāfijas “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā. 1. daļa” atvēršanas svētki.

“Monogrāfijas autors Ilgonis Vilks veicis patiesi apjomīgu un skrupulozu darbu, izpētot gan zinātniskās publikācijas un astronomisko novērojumu žurnālus, gan arhīvu materiālus, kā arī uzklausot astronomijas veterānu atmiņas. To visu apkopojot, izveidota patiesi pārsteidzoša un plaša Latvijas astronomijas vēstures aina,” atzīst Ventspils Augstskolas vadošais viespētnieks Dr. habil. phys. Juris Žagars.

Lundas Universitātes emeritētais profesors Ph. D. Dainis Draviņš uzsver: “Grāmatā aprakstīta astronomijas institūciju veidošana un pārveidošana. Ir ne vien liecības par skarbajiem un traģiskajiem notikumiem, kas skāra Latviju un daudzus tās astronomus 20. gadsimtā – kari, represijas, bēgļu gaitas, trimda –, bet arī apraksti, kā pamazām varēja atgūties no pārdzīvotā un attīstīties turpmāk. Grāmata noteikti būs interesanta ne tikai tiem, kam tuva astronomija, bet vispār kā 20. gadsimta Latvijas zinātnes vēstures liecība, arī parādot, ka jaunieši svarīgu iedvesmu var gūt no zinātnes popularizēšanas un izciliem skolotājiem.”

Monogrāfija apstiprināta izdošanai ar LU Eksakto, dabas un dzīvības zinātņu padomes 2024. gada 26. janvāra sēdes lēmumu Nr 2.  

Grāmatas izdošanu finansējis Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Universitāte un Latvijas Universitātes Astronomijas institūts. 

LU Akadēmiskā apgāda izdevumus visizdevīgāk iegādāties pie apgāda tirdzniecības speciālistes Intas Sakalovskas Aspazijas bulvārī 5 - 132 (mob.: 29333919).

Laipni lūgti arī LU Akadēmiskā apgāda e-veikalā: https://gramatas.lu.lv/.

Dalīties

Saistītais saturs

Atvērta monogrāfija “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā”
24.05.2024.

Atvērta monogrāfija “Astronomija Latvijā 20. gadsimtā”