© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

13. maijā publicēts Pasaules universitāšu reitingu centra Globālais 2000 labāko universitāšu saraksts (Global 2000 list by the Center for World University Rankings (CWUR)). Tajā Latvijas Universitāte (LU) starp vairāk nekā 20 000 augstskolām ierindojusies 7% pasaules atzītāko universitāšu topā, Eiropas augstskolu vidū LU ierindota 501. vietā, bet Latvijā – pirmajā. 

CWUR reitingā vērtē septiņus vispārīgus rādītājus. Ceturto daļu jeb 25% no kopējā vērtējuma veido universitātes absolventu akadēmisko panākumu vērtējums, tikpat liela nozīme ir citiem universitātes absolventu profesionālajiem panākumiem. 10% punktu piešķir par nozīmīgiem akadēmiskā personāla panākumiem pārstāvētajās zinātnēs. Tikpat liela nozīme ir ar LU saistīto zinātnisko rakstu skaitam, tādu zinātnisko rakstu apjomam, kas publicēti ietekmīgos zinātniskajos žurnālos, un tādu publikācijus skaitam, kas lasāmi augstākās raudzes zinātniskajos žurnālos. Vēl 10% punktu veido LU zinātnieku citējamības vērtējums.

No kopumā 20 966 reitingā skatītajām augstskolām LU ierindojas 1462. vietā, pakāpjoties no 1516. vietas pagājušajā gadā. Kopumā LU saņēmusi 68,2 no 100 punktiem un saņēmusi vērtējumu arī Pētniecības jomā, uzlabojot iepriekšējā gada rādītāju par 54 pozīcijām un ierindojoties 1396. vietā.

Starp vērtētajām universitātēm bija un 2000 pasaules labāko universitāšu topā iekļuvusi arī Rīgas Tehniskā universitāte, kas ar Pētniecības jomas vērtējumu 1898 un 66,2 punktiem ieņēmusi 1973. vietu, Eiropā – 630, bet Latvijā – otro.

Pasaules universitāšu reitingu centrs (CWUR) ir konsultāciju organizācija, kas sniedz politiskus padomus, stratēģisku ieskatu un konsultāciju pakalpojumus valdībām un universitātēm, lai uzlabotu izglītības un pētniecības rezultātus. CWUR publicē autoritatīvus globālus universitāšu reitingus, kas pazīstami ar objektivitāti, caurspīdīgumu un konsekvenci; tie iemantojuši studentu, akadēmiķu, universitāšu admistrāciju un valdību uzticību.

Dalīties