Foto: Klāvs Loris.

Maija otrajā pusē, no 16. līdz 18. maijam un no 22. līdz 24. maijam, Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā Raiņa bulvārī 19 un LU ēkā Oskara Kalpaka bulvārī 4, notiks starptautiska starpdisciplināra divu konferenču sērija filozofijā "Transformētā humanitāte, meklējot stabilitāti: ritmi filozofijā, dabā, mākslā”. Pasākumos galvenā uzmanība būs pievērsta ritmam kā būtiskai cilvēka un realitātes dimensijai.

Abās konferencēs transformēto humanitāti un ritmu aplūkos plašā diskursā, iekļaujot metafiziku, ētiku, estētiku, fenomenoloģiju, hermeneitiku, kultūru, tehnoloģijas, mākslas un literatūru, un aplūkojot  katra individuālo dzīvi un vērtības sabiedrības, dabas, vides, tehnoloģiju,  ķermeņa, mūzikas un kino kontekstos. Pasākumos pētnieki no Eiropas, Āzijas, Austrālijas, Amerikas pulcēsies kopīgā diskusijā, lai rastu atbildes ne tikai uz mūsdienu zinātnes svarīgajiem jautājumiem, bet arī, lai ritma kontekstā runātu par aktuālajiem procesiem cilvēces, cilvēcības un cilvēka izpratnē.

Aicinot uz konferencēm, LU Akadēmiskā bibliotēkas direktora vietniece, Starpnozaru pētniecības centra vadītāja, vadošā pētniece ideju vēsturē Dr. phil. Ineta Kivle stāsta: “Šī konferenču sērija pievēršas jauniem teorētiskiem meklējumiem, fokusējoties uz  ritma un transformētās humanitātes saikni gan atšķirīgās zinātņu un mākslu nozarēs, gan veicinot jaunu cilvēka, cilvēcības un cilvēces izpratni. Mēs dzīvojam strauju pārmaiņu laikā, nemitīgā transformācijas procesā, kurā ikviens no mums  mēģina rast stabilitāti un ceļu, kā dzīvot tālāk. Šis jautājums ir aktuāls ne tikai cilvēku šodienas  dzīvēs, bet arī zinātnes attīstībā, filozofijā un mākslā. Vai mēs paši sevi apzināmies kā daļu lielajā pasaules pārmaiņu ritmā?”

Konference “Ritms transformācijas procesos” notiks 16. – 18. maijā un tās darba valoda būs angļu. Savukārt 22. – 24. maijā turpat, LU Mazajā aulā, notiks sērijas otrā konference “Ritms – Ekspresija – Autentiskums”, kuras darba valoda būs vācu. Par to stāsta LU Vēstures un filozofijas fakultātes tenūrprofesors sociālajā filozofijā, Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs Dr. phil. Raivis Bičevskis: “Modernās sabiedrības ir attīstījušas īpašu modus vivendi - savus paātrinātos dzīves, darba un pārejas starp laika dimensijām ritmus. Tajos savu dzīvi strukturējošais un dzīves jēgas horizontu veidojošais indivīds tiek aicināts uz inovatīvu, autentisku, optimālu radošumu. Vai sabiedrības un dabas ritmi, ikdienas dzīves un radošas aktivitātes ritmi ir sabalansējami? Ko šodien nozīmē būt "autentiskam"? Vai tas nozīmē iekļauties lielākos ritmos vai radīt savu ritmu? Uz šiem jautājumiem dažādu tēmu perspektīvās atbildes ieskicēs starptautiskā konference "Ritms - izpausme - autentiskums".”

Konferenču starptautisko zinātnisko komiteju veido Dr. phil. Ineta Kivle (Latvija), Dr. phil. Raivis Bičevskis (Latvija), Ph. D. Paskāls Mišons (Francija), Ph. D. Lenarts Škofs (Slovēnija), Ph. D. Maja Bjelica (Slovēnija), Ph. D. Natālija Anna Mična (Polija), Dr. Pauls Bišops (Apvienotā Karaliste).

Konferences iniciējuši un tās organizē LU Akadēmiskā bibliotēkas direktora vietniece, Starpnozaru pētniecības centra vadītāja, vadošā pētniece ideju vēsturē Dr. phil. Ineta Kivle un LU Vēstures un filozofijas fakultātes tenūrprofesors sociālajā filozofijā, Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs Dr. phil. Raivis Bičevskis.

Interesenti konferences apmeklējumam aicināti pieteikties e-pastā: konferencei “Ritms transformācijas procesos” e-pastā ineta.kivle@lu.lv; konferencei “Ritms – Ekspresija – Autentiskums” e-pastā raivis.bicevskis@lu.lv.

Konferences “Ritms transformācijas procesos” programma
Konferences “Ritms – Ekspresija – Autentiskums” programma

Dalīties