Foto: CERN

Vai medicīna ir savienojama ar Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) izmantotajām tehnoloģijām? CERN Latvijas zinātnieki uzsāk izzinošu lekciju ciklu “CERN – statuss, eksperimenti, sadarbība un iespējas", lai veicinātu medicīnas, sabiedrības veselības un inženierzinātņu studentu izpratni par CERN un tā centieniem lietot daļiņu fizikas tehnoloģiju medicīnā.

Sešu lekciju ciklā Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Rīgas Stradiņu universitātes profesori un CERN pārstāvji aicina izzināt tēmas par vēža ārstēšanu milisekunžu laikā, radioaktīvo farmaceitisko preparātu ražošanu un izmantošanas perspektīvām, ko daļiņu paātrinātāji un detektori sniedz medicīnai un citām aktuālām tēmām. 

Pirmā lekcija klātienē notiks 16. janvārī, RSU, Dzirciema ielā 16, un tajā aicināti piedalīties visu augstskolu studenti un zinātnieki. Pieteikšanās – aizpildot reģistrācijas anketu

CERN kā zinātnes citadele ir pazīstams ar globāli nozīmīgajām inovācijām, jo daļiņu fizikas pētījumi bieži rada novatoriskas idejas, ko var izmantot dažādās jomās, arī medicīnā. CERN strādājošie Latvijas zinātnieki par šīm jaunajām tehnoloģijām, kurām jau ir un nākotnē būs nozīmīga ietekme medicīnā un dažādu smagu slimību ārstēšanā, balstoties savā pētniecības pieredzē, stāstīs Latvijas studentiem, tā viņus gan informējot par jaunākajām tendencēm un sasniegumiem daļiņu fizikā un paātrinātāju tehnoloģijās, gan arī mēģinot ieinteresēt pievērsties šīm jomām, jo, lai Latvija ilgtermiņā sadarbotos ar CERN, ir nepieciešama studentu un zinātnieku iesaiste pētniecībā un sadarbībā ar CERN.  

  • Pirmajā lekcijā RTU profesors un Latvijas pārstāvis CERN Toms Torims sniegs vispārīgu ieskatu CERN – kas ir šis centrs, kā tas izveidojies, kādi ir tā darbības principi un mērķi, ar ko CERN nodarbojas patlaban – kāds labums no CERN pētniecības ir sabiedrībai.  
  • Savukārt 25. janvārī paredzēta tiešsaistes lekcija par daļiņu fizikas tehnoloģijām veselības aprūpē, un to vadīs RSU Fizikas katedras vadītājs Jevgenijs Proskurins.  
  • 15. februārī LU doktorantūras students Edgars Mamis tiešsaistē stāstīs par radioaktīvo farmaceitisko preparātu ražošanu un izmantošanas perspektīvām. 
  • 29. februārī RTU Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūta vadošais pētnieks un direktora vietnieks Andris Ratkus un RTU un LU doktorantūras studiju programmas «Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas» students Kristaps Paļskis tiešsaistē skaidros, ko daļiņu paātrinātāji un detektori sniedz medicīnai un kādi ir daļiņu terapijas inovāciju projekti.  
  • 14. martā Kristaps Paļskis tiešsaistē stāstīs par vēža ārstēšanu milisekunžu laikā jeb par inovatīvo FLASH terapiju.  
  • Savukārt lekciju ciklu 28. martā tiešsaistē noslēgs Toms Torims ar stāstījumu par inovatīvu projektu – Baltijā veidojamu daļiņu terapijas centru, kurā ar inovatīvām metodēm varētu ārstēt onkoloģiskās slimības.  

Plašāka informācija par lekciju ciklu 

Dalīties