Šogad galveno profesora Alfrēda Vītola vārdā nosaukto Gada balvu par izcilu devumu enerģētikā piešķirta Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu fizikas institūta (CFI) vadošajam pētniekam Gunāram Bajāram.

Šā gada decembrī Latvijas zinātnieki divdesmit piekto reizi saņēma Gada balvas enerģētikā, ko AS "Latvenergo" un Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) pasniedz zinātniekiem, lai veicinātu nozares un zinātnes attīstību, izceltu izcilu jauno zinātnieku veikumu vai mūža devumu enerģētikā.

G. Bajārs ir vadošais pētnieks LU Cietvielu fizikas institūtā un no 2014. līdz 2018. gadam bijis Cietvielu jonikas laboratorijas vadītājs. Nodarbojies ar litija jonu bateriju materiāliem, bijusi aktīva sadarbība ar Latvijas industriju. Pēc G. Bajāra iniciatīvas jaunizveidotajā Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas materiālu laboratorijā, kuru šobrīd vada G. Bajāra izaudzinātais jaunais zinātnieks Gints Kučinskis, 2019. gadā tika uzsākti nātrija jonu akumulatoru materiālu pētījumi. Šobrīd varam uzskatīt, ka Latvijā ir radīta stabili augoša bateriju materiālu pētniecības skola. Zinātnieka devumā ir projektu vadība, zinātniskais un pedagoģiskais darbs, par ko saņemtas atzinības, sertifikāti un autorapliecības.

Savukārt gada balvu 2023. gadā par panākumiem enerģētikā jaunajiem zinātniekiem saņēma LU CFI Enerģijas ieguves un uzkrāšanas materiālu laboratorijas vadītājs Gints Kučinskis, kā arī LU CFI vadošais pētnieks Mārtiņš Zubkins.

Dalīties