Latvijas Universitātes Statistisko pētījumu un datu analīzes laboratorija (SPDAL) sadarbībā ar vietējo datu analītiķu kopienu Riga Power BI organizē trīs bezmaksas darbnīcu sēriju valsts sektora iestādēm “Mākslīgā intelekta risinājumi lēmumu pieņemšanas atbalstam”.

Šo darbnīcu pamata mērķis ir valsts sektorā un tam pietuvinātās nozarēs strādājošajiem demonstrēt lēmumu pieņemšanas atbalsta iespējas un dot iespēju iegūt risinājumu sevis vai savas organizācijas definētai problēmai vai izaicinājumam, izmantojot dažādus aktuālus mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās risinājumus.

Ar šī pasākuma īstenošanu paredzēts veicināt sadarbību starp valsts sektora iestādēm un datu zinātnes speciālistiem, kam ir nepieciešamās zināšanas, pieredze un prasmes izstrādāt risinājumus un prototipus dažādu ideju realizācijai, pielietojot mašīnmācīšanos un mākslīgo intelektu.

Galvenie datu zinātnes hakatona jautājumi, uz kuriem tiks meklētas atbildes:

  • Vai mākslīgais intelekts var veikt dokumentu apstrādi un automātiski tos aizpildīt?
  • Vai lielie valodu modeļi, tādi kā ChatGPT, var sniegt atbalstu dažādos iestādes komunikācijas kanālos (balss, teksts, portāls, u.c.)?
  • Kā automātiska e-pastu pirmapstrāde un klasifikācija spēj atvieglot uzņēmuma darbinieku ikdienu?
  • Kā rekomendāciju sistēmu izmantošana optimizē lēmumu pieņemšanas procesu valsts iestādē?

Datu zinātnes hakatona pirmajā posmā decembrī noritēs tikšanās ar potenciālajiem ideju partneriem – dažādu valsts sektora iestāžu pārstāvjiem. Tās valsts iestādes, kas vēlēsies saņemt potenciālus risinājumus savu ideju realizācijai, varēs tās izvirzīt tālākai prototipa izstrādei otrās un trešās darbnīcas laikā. Risinājumu izstrādei tiks piesaistīti Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes studenti, Riga Power BI kopienas pārstāvji un citi datu zinātnes jomas entuziasti, kuri vēlas gūt praktisku pieredzi un ir gatavi iesaistīties ideju prototipu realizācijā.

Otrajā posmā, 2024. gada 25. janvārī, norisināsies izvēlēto valsts iestāžu ideju prezentācijas un diskusijas ar risinājuma izstrādātājiem. Savukārt, trešajā un noslēdzošajā datu zinātnes hakatona posmā, 2024. gada 8. februārī, notiks izvēlēto valsts iestāžu ideju risinājumu un izstrādāto prototipu prezentācijas, kā arī diskusijas ar risinājumu izstrādātājiem.

Reģistrācija klātienē vairs nav pieejama, tomēr interesenti pasākumam varēs sekot līdzi un iesaistīties attālināti, reģistrējoties formā.

Dalīties