Š. g. 2. novembrī plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātē (Aspazijas bulvārī 5, Rīgā) un tiešsaistē Zoom notiks zinātniskais vakars “Baltijas literārās kultūras vēstures aktualitātes no Vācijas, Latvijas un Igaunijas perspektīvas” ar paneļdiskusiju, ko vadīs Beata Paškevica. 

Kopš neatkarības atgūšanas 1990. gados Latvija un Igaunija ciešā starptautiskā sadarbībā veic aktīvu baltu literārās kultūras izpēti. Par vācbaltiešu nozīmīgo lomu tajā padomju laikos netika runāts, bet pēc “dzelzs priekškara” krišanas interese par tēmu guva arvien lielāku interesi. Ja līdz šim kopīgo vēsturi bija pieņemts aplūkot galvenokārt no attiecīgās tautas skatpunkta, tad jau kādu laiku tiek mēģināts aplūkot šo reģionu kā multinacionālu un multilingvālu veselumu. Kāds ir šis pieejas rezultāts, kādas ir iegūtās atziņas un ar kādām problēmām nākas saskarties? Šo kopīgi apspriedīs un ar saviem darba rezultātiem iepazīstinās pasākuma dalībnieki no Vācijas, Igaunijas un Latvijas.

Zinātniskajā vakarā piedalīsies Dr. Mārtins Klekers (Martin Klöker, Underes un Tuglasa Literatūras centrs) ar prezentāciju “Baltijas literārā kultūra vācu pētniecības ainavā”, Dr. Zilke Pāzevalka (Silke Pasewalck, Oldenburgas Universitāte) ar prezentāciju “Baltijas kultūras vēsture Austrumeiropas Vācu kultūras un vēstures federālā institūta programmā” un Prof. Dr. Līna Lūkasa (Liina Lukas, Tartu Universitāte) ar prezentāciju “Par Baltijas literārās kultūras vēsturi”. Pasākuma noslēgumā notiks paneļdiskusija ar Mārtinu Klekeru, Zilki Pāzevalku, Līnu Lūkasu un Paulu Daiju.

Pasākuma norises valoda būs vācu ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Dalība asākumā bez maksas.                             

Reģistrācija dalībai

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Tartu Universitāti un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Dalīties