Latvijas Universitātes (LU) un Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta (Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk) zinātnieku īstenotais projekts iekļauts Polijas Nacionālās akadēmiskās apmaiņas aģentūras (Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej NAWA) programmas "Poļu valodas popularizēšana” atbalstīto projektu sarakstā.

1. oktobrī sākās projekts "Varšava un Rīga dziesmā poļu valodas kā svešvalodas stundās", kura īstenošanā ir iesaistītas profesores Agata Ročko (Agata Roćko) un Katažina Duda (Katarzyna Duda) no Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta un Dr. Kristīne Barkovska no LU Humanitāro zinātņu fakultātes.  

Projekta mērķis ir attīstīt poļu valodas kā svešvalodas studentu un skolotāju lingvistiskās kompetences, izmantojot dziesmu tekstus par Varšavu un Rīgu poļu valodā. Projekta īstenotāji atlasīs dziesmas par Polijas un Latvijas galvaspilsētām. Zinātnieki aplūkos abas galvaspilsētas no dažādām perspektīvām un dažādu vēsturisko notikumu kontekstā.  

Olgas Daukštas un Teodora Buiņicka poētiskos darbus par Rīgu projekta vajadzībām sagatavos, adaptēs un ierakstīs poļu dziedātāja Karolīna Leško. Projekta gaitā izveidotos materiālus varēs izmantot, mācot poļu valodu kā svešvalodu poļu filoloģijas studijās ārzemēs, tostarp Latvijā un Polijā (A2-B1 līmenis). 

Sekot līdzi projekta gaitai var sociālajos tīklos: https://www.facebook.com/profile.php?id=61552035845919, kā arī Twitter (X) platformā: @sen_o_rydze

Septembra beigās NAWA paziņoja programmas "Poļu valodas popularizēšana" piektās kārtas rezultātus. Šoreiz kopējais finansējums  gandrīz 2 miljonu Polijas zlotu vērtībā tika sadalīts starp 16 Polijas universitāšu un pētniecības institūtu iesniegtajiem projektiem. Tie tiks īstenoti sadarbībā ar ārvalstu partneriem no Latvijas, Brazīlijas, Ķīnas, Igaunijas, Lietuvas, Slovēnijas, Ukrainas un Itālijas. Viena projekta maksimālā finansējuma summa ir 150 000 PLN. 

 

Dalīties