Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas deparaments

Divas dienas, 10. un 11. oktobrī, projekta “Vēža aprūpes koordinācijas  un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia, ICCCS ) ietvaros notiks Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (KPMI) organizētais darba grupas seminārs, kurā starptautiskie eksperti strādās pie vēža skrīninga situācijas izvērtējuma Latvijā un kopā ar vietējiem ekspertiem piedāvās jaunas vēža skrīninga vadlīnijas. 

LU KPMI organizētajā seminārā tiks izvērtēts sagatavotais valsts rīcības plāns kolorektālā, dzemdes kakla un krūts vēža skrīningam, kas ietver arī stratēģiskus virzienus jaunu skrīninga veidu ieviešanai. Pasākums veicinās sadarbību starp dažādām Latvijas institūcijām, kas iesaistītas vēža skrīningā. Seminārā tiks apspriesta arī Latvijas Universitātes institūciju un to pārstāvošo pētnieku loma un potenciālā sadarbība ar citām institūcijām nākotnē vēža pētniecībā. 

Divu dienu seminārā tiks apskatītas šādas jomas: “Pārvaldība un likumdošana. Organizācija, finansējums un personāls"; "Datu un IT sistēmu kvalitātes nodrošināšanas apmācība"; "Skrīnings un diagnostika – vadlīnijas un protokoli”; “Uzaicinājumi un saziņa ar skrīninga dalībniekiem”. 

Projekts “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia - ICCCS) Latvijā norisinās kopš 2022. gada sākuma pēc LU KPMI iniciatīvas. Tā ietvaros starptautiski atzīti vēža jomas eksperti iepazīst Latvijas un Slovākijas veselības nozares darbu un problēmsituācijas, un sagatavo priekšlikumus dažādu uzlabojumu veikšanai. Ekspertu sniegtās rekomendācijas nozares speciālistiem un lēmumu pieņēmējiem palīdz uzlabot vēža skrīninga rādītājus, veikt uzlabojumus vēža reģistrā, kā arī veicināt labvēlīgus apstākļus Visaptveroša vēža centra izveidei abās valstīs. Latvijā projektu koordinē LU KPMI. 

Projekta norisi atbalsta Eiropas Savienības Tehniskā atbalsta instruments (TAI) un ir veikts sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu (DG REFORM).

Dalīties