Zahi Havass. Foto: dpa/scanpix

12. septembrī Rīgā ieradīsies mūsdienu arheoloģijas leģenda, pasaulslavenais eģiptologs un vēsturnieks Zahi Havass (dr. Zahi Hawass), kurš ilgus gadus vadīja Ēģiptes Senlietu augstāko padomi.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā viņš nolasīs vienīgo lekciju, kuru pamatoti var dēvēt par unikālu: plašajai auditorijai (ar iepriekšēju rezervāciju - lekcija bez maksas) viņš plāno pastāstīt ne tikai visinteresantākos faktus par Senās Ēģiptes brīnumiem, piemēram, piramīdām vai faraonu kapenēm, bet arī atklāt citus mazāk izpētītus un plašai sabiedrībai mazāk zināmus noslēpumus no Senās Ēģiptes valdnieku dzīves. Iespējams, šai lekcijā tiks atspēkots plaši izplatītais mīts par nāvējošiem faraonu lāstiem viņu kapeņu pētniekiem, jo tieši Zahi Havass bija tas, kurš pētīja gan Heopsa piramīdu, gan Gīzas piramīdas, kā arī personīgi vadīja Tutanhamona mūmijas ģenētisko pētījumu komandu, pateicoties kurai tika atklāts faraona nāves noslēpums.

Pirmo reizi apmeklējot Baltijas valstis, arheoloģijas doktors nolasīs pa vienai lekcijai katrā no Baltijas valstu galvaspilsētām: 11. septembrī Zahi Havass uzstāsies Tallinā, 12. septembrī – Rīgā, bet 13. septembrī - Viļņā.

"Es ar nepacietību gaidu tikšanos ar Baltijas valstu iedzīvotājiem. Es vēlos dalīties ar viņiem savā aizraušanās ar Ēģipti un tās bagāto vēsturi. Apmeklējot trīs Baltijas valstu galvaspilsētas, es vēlos pieskarties arī šo valstu vēsturei: apmeklēt vēsturiski svarīgas vietas, nobaudīt vietējos tradicionālos ēdienus. Piemēram, esmu dzirdējis, ka Latvija ir slavena ar savu rupjmaizi un izcilu medu, tāpēc ceru, ka man būs iespēja to nogaršot pašam," saka Z. Havass.

Lekcija notiks 12. septembrī plkst. 17.30 LU Lielajā aulā. REĢISTRĀCIJA

Dalīties