Šā gada martā uzsākās Eiropas Savienības (ES) starpreģionālās sadarbības programmas projekta InnoCOM – Inovatīva komunikācija ar uzņēmumiem – īstenošana. Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju centrs piedalās projektā kā padomdevēja partneris un ir atbildīgs par tā pētījumu un metodoloģiju izstrādāšanu.

Projekta mērķus ir veicināt pārmaiņas valsts un pašvaldību iestāžu pārvaldībā un tiesiskajā regulējumā, padarot savstarpējo komunikāciju starp MVU un atbildīgajām institūcijām mazāk birokrātisku un lietotājam draudzīgāku, kas savukārt palielinātu iespēju uzņēmumiem pilnvērtīgāk izmantot ES finansējumu, lai paaugstinātu savu konkurētspēju. Pārmaiņu veicināšana valstiskā un pašvaldību līmenī uzlabos arī to atbildīgo iestāžu reputāciju, kuras sniedz MVU savus pakalpojumus un ievieš atbalsta programmas. Nesenie globālie notikumi (COVID-19 pandēmija, karš Ukrainā u.c.) uzskatāmi norāda uz valsts un pašvaldību svarīgo lomu MVU konkurētspējas attīstības veicināšanā. 

Eiropas valstīm, pilsētām un reģioniem aktīvi jārīkojas, lai padarītu finansējumu pieejamāku MVU, lai tie varētu paplašināties, ieviest inovācijas, eksportēt vienotajā ES tirgū un ārpus tā, veikt energoefektivitātes pasākumus, radīt darba vietas sociāli nelabvēlīgos apstākļos esošām sabiedrības grupām, veicināt digitalizāciju utt. Tādēļ komunikācijai un informācijas sniegšanai par šādām iespējām jābūt mērķtiecīgākai, digitāli pieejamākai, interaktīvai, vienlīdz izplatītai un skaidri izklāstītai, pēc iespējas samazinot birokrātisko terminoloģiju. 

Projekta uzsākšanas sanāksme notika šā gada 29.-30. martā Perudžā, Itālijā, bet 8.-9. jūnijā notika jau otrā projekta partneru sanāksme – starpreģionālās pieredzes apmaiņa Latvijā, kur divu dienu vizītē projekta partnerus uzņēma projekta partneris – Zemgales plānošanas reģions un projekta padomdevēja partneris – LU.  

Vizītes laikā, 9. jūnijā, projekta partneri viesojās LU, kur norisinājās LU ESASAC organizēts seminārs “Koprade un dizaina domāšana sadarbības uzlabošanai starp valsts, privātajām un nevalstiskajām organizācijām”, kā arī praktiski uzdevumi saistībā ar kopradi un dizaina domāšanu, lai sniegtu teorētiskas un praktiskas zināšanas projekta partneriem, kā veidot sadarbību un komunikāciju ar privātajām un nevalstiskajām organizācijām savstarpējās saziņas un informācijas izplatīšanas uzlabošanai, un lēmumu pieņemšanai, kā arī aktīvāk iesaistītu ieinteresētās organizācijas izmanot ES fondu un cita pieejamā publiskā finansējuma sniegtās iespējas.  

Projekta vadošā partnera - Umbrijas reģionālās attīstības aģentūras “Sviluppumbria”, pārstāve Ketlīna Foderaro atzina: “Mācību vizītes laikā Jelgavā iepazinām interesantas aktivitātes, tostarp mazo uzņēmumu atbalsta veidus, kurus varētu viegli pārnest uz mūsu reģionu. Savukārt, LU sagatavotais koprades un dizaina domāšanas seminārs bija stimulējošs un ļāva mums smelties idejas, ko varam pielietot mūsu politikas uzlabošanā.”. 

LU ESASAC semināra “Koprade un dizaina domāšana sadarbības uzlabošanai starp valsts, privātajām un nevalstiskajām organizācijām” rezultātā tika izveidoti mācību materiāli, kā arī video:   

https://www.youtube.com/watch?v=DUZNeoj0op4 

Mācību materiāli: 

  • Design thinking toolkit 

https://drive.google.com/file/d/1SCDbcS0M8ASanFfI6nPSrfiOVYtFtl4M/view 

  • Methodological material 

https://drive.google.com/file/d/1vM87bN9L9JAm2gIQjmRffpQC6jA9plYz/view 

  • Co-Creation: Development of the concept and its practical application 

https://drive.google.com/file/d/1vM87bN9L9JAm2gIQjmRffpQC6jA9plYz/view 

Informācija par InnoCOM projektu 

Projekta mērķis: veicināt pārmaiņas valsts un pašvaldību iestāžu pārvaldībā un tiesiskajā regulējumā, padarot savstarpējo komunikāciju starp MVU un atbildīgajām institūcijām mazāk birokrātisku un lietotājam draudzīgāku, kas savukārt palielinātu iespēju uzņēmumiem pilnvērtīgāk izmantot ES finansējumu, lai paaugstinātu savu konkurētspēju. 

Partneri:

Projektā pavisam piedalās 8 partneri no 6 valstīm/reģioniem (Itālija, Latvija, Rumānija, Slovēnija, Francija un Īrija). Vadošais partneris ir Itālijas Umbrijas reģionālā aģentūra – Sviluppumbria. 

Projekta īstenošanas periods: 

Pirmā fāze: 01.03.2023.–31.08.2024. 

Otrā fāze: 01.09.2024.–28.02.2026. 

Dalīties

Saistītais saturs

LU piedalās Interreg Europe GIFT projektā kā padomdevēja partneris
18.08.2023.

LU piedalās Interreg Europe GIFT projektā kā padomdevēja partneris