Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

“Nekas un viss,” vaicāts, kas pētījumos mainījies pēc kara sākšanās, atbild Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūta (LU ASI) pētnieks Dr. Maksims Pogorelovs (Maksym Pogorielov, Ukraina). Nekas – jo pētniecības jomā ar Krieviju jau iepriekš netika veidota un uzturēta aktīva sadarbība. Viss – jo tā sauktās “ukraiņu komandas” – M. Pogorelova tuvāko kolēģu - mērķis ir ar pētniecību atbalstīt Ukrainas aktuālās vajadzības.

Kā pilnas slodzes darbinieks projektā viņš savu zinātnisko darbību Latvijā uzsāka 2021. gadā, un toreiz secinājis, ka “zinātne plaukst nevis tikai ar ievērojamu finansiālu atbalstu, bet gan nepieciešama atbalstoša vide un sadarbība ar izciliem cilvēkresursiem.” Latvijā viņš un kolēģi atraduši ne tikai pētniecības un vadības atbalstu, bet arī sapratni un aizsardzību.  

Ukraiņu pētnieku centieni ietver daudzveidīgu materiālu un to modifikāciju klāstu, kuru mērķis ir veicināt reģeneratīvās medicīnas jomu un novatorisku risinājumu izstrādi dažādiem audu inženierijas lietojumiem. Pašlaik, turpinot apgūt Eiropas Savienības sniegtās pētniecības iespējas, viņi strādā pie dažādu biomateriālu izpētes, piemēram, vēža ārstēšanai, kaulu atjaunošanai, brūču ārstēšanai u.c. Nesen viņi izstrādājuši jaunu kalcija-fosfāta materiālu kaulu atjaunošanai, kas parādījis daudzsološus rezultātus kaulu dzīšanas procesu uzlabošanā un jau atradis klīnisku pielietojumu Ukrainā.  

Saruna ar Dr. Maksimu Pogorelovu par viņa un “ukraiņu komandas” darbu un aktuālajiem pētījumiem ar jauniem nanomateriāliem MXenes lasāma laikrakstā "Zinātnes Vēstnesis" 7 (634), 2023. gada 31. jūlijs (PDF) 

Dalīties