Prof. Kristaps Keggi prof. Dītera Šulca dzimšanas dienā 2007. gadā (foto: LU Muzeja krājums).

89. dzīves gadā mūžības ceļos devies LU Goda doktors, Jēla Universitātes profesors, pasaulē ievērojamais ķirurgs ortopēds Kristaps Juris Keggi (1934 – 2023). LU Goda doktora nosaukumu viņš ieguva par nozīmīgu ieguldījumu LU profesora – sava vectēva Luda Bērziņa (1870 – 1965) darbības un zinātnisko atziņu popularizēšanā filoloģijā, pedagoģijā un folklorā, viņa piemiņas saglabāšanā, LU docētāju un jaunās skolotāju paaudzes radošās darbības veicināšanā un atbalstīšanā.

Lielākā Keggi mūža daļa saistās ar Ameriku, kur viņš ieguvis medicīnisko izglītību, doktora zinātnisko grādu, veicis mācībspēka darbu. Viņš bija pasaulē atzīts speciālists biomehānikas, locītavu protezēšanas, mugurkaula slimību un ievainojumu ārstēšanas jomā, pie viņa mācījušies un kvalifikāciju pilnveidojuši daudzu valstu ķirurgi. Ar Keggi Ortopēdijas fonda palīdzību zināšanas papildinājuši simtiem Latvijas ārstu un medicīnas māsu.

Latvijas pedagogu saimei skolās un augstskolās mecenāta K. J. Keggi vārds saistās ar starptautiskajiem L. Bērziņa radošo darbu konkursiem kopš 1994. gada. Konkursa laureātu vidū ir arī vairāki LU mācībspēki.

Kad 2006. gadā darbību beidza Luda Bērziņa memoriālais muzejs Jaundubultos, daļu no krājuma pārņēma LU Pedagoģijas muzejs Anniņmuižā, kur tika iekārtota Luda Bērziņa piemiņas istaba. Keggi Muzejam nodevis savas dzimtas vēsturiskās liecības, te ticies ar citiem LU Goda doktoriem, piedalījies Muzeja pasākumos. Pēc Muzeja likvidācijas 2018. gadā  materiāli nodoti LU Akadēmiskajai bibliotēkai, bet no Keggi saņemtā L. Bērziņa bibliotēka – LU Bibliotēkai.

K. J. Keggi saņēmis daudzas jo daudzas atzinības un balvas, bet par visnozīmīgāko viņš uzskatīja Latvijas valsts apbalvojumu – Triju zvaigžņu ordeni. Tas sasaucas ar viņa reiz teikto: “Kad domāju, kādi būtu mani pienākumi Latvijā, ko man darīt, sapratu, ka pats svarīgākais ir turpināt vectēva iesākto darbu izglītībā un kultūrā.” Šo savu nodomu viņš realizējis ar pašaizliedzīgu atdevi, par ko viņam pateicīga Universitātes saime un daudzi jo daudzi cilvēki Latvijā.

Dalīties