LU vīru koris "Dziedonis"

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku nedēļa Latvijas Universitātes (LU) amatiermākslas kolektīviem un to vadītājiem iesākušies ar skaistiem un pat pārsteidzošiem notikumiem.

2023. gada 30. jūnijā Dziesmu svētku parkā notika Svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšana. Tas ir tradicionāls Dziesmu un deju svētku rituāls, kurā godina tās personības, kas ir rūpējušās par tradīcijas un latviešu nacionālās identitātes saglabāšanu  –  virsdiriģentus un Goda virsdiriģentus, virsvadītājus un Goda virsvadītājus. Latvijas Universitātes vārdu nesa arī virsdiriģents Edgars Vītols, Romāns Vanags, Uldis Kokars, Māra Marnauza, Goda virsdiriģents Juris Kļaviņš, virsdiriģents Jānis Puriņš, Goda virsvadītājs Rolands Juraševskis. 

2023. gada. 1. jūlijā visas dienas garumā LU Lielajā aulā un Rīgas Latviešu biedrības namā notika koru konkursa fināls jeb "Koru kari", kurā par Lielo balvu sacentās 33 jauktie kori, 11 sieviešu kori, 7 vīru kori un 4 senioru kori. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija  –  Kaspars Putniņš, Krista Audere, Sigvards Kļava, Vacslovs Augustins (Lietuva), Anžela Maslenņikova (Ukraina), Mārtiņš Ozoliņš, Mārtiņš Klišāns, Andris Veismanis, Risto Josts (Igaunija), Liāna Čonišvili (Gruzija). 

Latvijas Universitāti šajā konkursā pārstāvēja  6 kori  –  jauktais koris "Juventus" (mākslinieciskais vadītājs Valdis Tomsons), jauktais koris "Aura" (mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols), jauktais koris "Dziesmuvara" (mākslinieciskā vadītāja Nora Žeigure), vīru koris "Dziedonis" (mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars), sieviešu koris "Minjona" (mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags) un sieviešu koris "Balta" (mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza). 

LU kolektīvu sniegums rezultējies ar augstiem sasniegumiem:

Jaukto koru grupā I vieta jauktajiem korim "Juventus"  ar iegūtiem 97 punktiem, III vieta jauktajam korim "Aura" ar iegūtiem 92.50 punktiem un pateicība par piedalīšanos jauktajam korim "Dziesmuvara" ar iegūtiem 82.83 punktiem;

Vīru koru grupā II vieta korim "Dziedonis" ar iegūtiem 92.92 punktiem;

Sieviešu koru grupā I vieta korim "Minjona" ar 93.83 punktiem un korim "Balta" ar 93.92 punktiem. 

 

Koru konkursa finālā tika piedzīvots arī pasaules pirmatskaņojums - fragments no Andra Sējāna "Haramai Ana, Te Rauparaha haka", kas radīja arī lielāko pārsteigumu klausītājos un žūrijā. Vīru koris "Dziedonis", sadarbojoties ar komponistu Andri Sējānu, pasniedza sevi vēl neredzētā gaismā - dziesma, kas ar sasaukšanos, kareivīgām deju kustībām un enerģiju satricināja visu Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zāli. 

 

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus" uzņem jaunus dziedātājus
27.07.2023.

Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus" uzņem jaunus dziedātājus

Latvijas Universitāte, vienoti dziesmā un dejā, dodas svētku gājienā
04.07.2023.

Latvijas Universitāte, vienoti dziesmā un dejā, dodas svētku gājienā