Kabiles partizāni

21. jūnijā, plkst. 14.00, Latvijas Okupācijas muzejā notiks vēstures pētnieku kolokvijs “Latvijas pēckara nacionālo partizānu definēšanas problēmas,” kurā ar ievadreferātu uzstāsies vēsturnieks, LU Filozofijas un socioloģijas institūta eksperts Reinis Ratnieks. Diskutanta statusā kolokvijā piedalīsies vēsturnieks Jānis Viļums.

Kolokvija mērķis ir vērtēt līdzšinējos nacionālo partizānu definējumus Latvijas historiogrāfijā un to problēmas, kā arī analizēt iespējas radīt alternatīvus skaidrojumus visaptverošākas izpratnes veidošanai. Nacionālie partizāni pēc Otrā pasaules kara Latvijas historiogrāfijā ir tikuši uzlūkoti kā bruņotu un organizētu grupu dalībnieki, kas cīnās pret okupācijas režīmu ar neregulārās karadarbības paņēmieniem. Šis redzējums atspoguļo nacionālās bruņotās pretošanās kustības redzamāko un nozīmīgāko daļu, taču tajā nav izceltas atšķirīgas nacionālo partizānu darbības formas, turklāt ir maz pētīti kritēriji, pēc kuriem iespējams nodalīt nacionālos partizānus no citām personām pagrīdē gan kolektīvā, gan individuālā līmenī.

Kolokvija sākums plkst. 14.00. Kolokvijā tiks prezentēti Latvijas Zinātnes padomes atbalstītā projekta “Neatkarības arheoloģija: jaunas pieejas nacionālajai pretestības vēsturei Latvijā” rezultāti (projekta nr. VPP-LETONIKA-2021/2-0003).

Dalīties