Šogad no 12. līdz 16. jūnijam Latvijas Universitātē Dabas mājā norisināsies starptautisks pasākums “Ikgadējās augsnes zinātnes dienas”, kuras organizē LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte Eiropas starptautiskās kopīgās izpētes HORIZON programmas “Eiropas mēroga ietvara izveide ilgtspējīgai lauksaimniecības augsnes apsaimniekošanai klimata pārmaiņu kontekstā – EJP SOIL” ietvaros.

Starp 24 Eiropas valstīm un iesaistītajām 26 institūcijām Eiropas kopīgajā izpētes programmā “EJP SOIL” Latviju pārstāv LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte.

Šis būs 4. starptautiskais pasākums “Ikgadējās augsnes zinātnes dienas”, kur šogad klātienē LU Dabas mājā piedalīsies aptuveni 250 dalībnieki, turklāt tiks nodrošināta arī pasākuma attālinātā tiešraide.

Pasākuma ietvaros norisināsies “EJP SOIL” vadības sanāksmes, konference un darba grupu semināri, kuru laikā tiks risināti jautājumi, kas saistīti ar oglekļa piesaisti augsnē, inovatīvām un ilgtspējīgām augsnes apsaimniekošanas metodēm, augsnes ekosistēmu pakalpojumiem, harmonizētas augsnes informācijas nodrošināšanu visā Eiropā un iegūto zināšanu sasaisti ar politikas veidošanu.

Šīs programmas vispārējais mērķis ir lauksaimniecībā izmantojamās zemēs nodrošināt ilgtspējīgus augsnes apsaimniekošanu, kas sekmētu klimata pārmaiņu ierobežošanu un sabiedrības nodrošināšanu ar pārtiku ilgtermiņā.

Eiropas kopīgās izpētes programmas “EJP Soil” mērķis ir attīstīt zināšanas, rīkus un integrētu pētniecības kopienu, lai veicinātu klimata gudru ilgtspējīgu lauksaimniecības augsnes apsaimniekošanu, kas nodrošinātu ilgtspējīgu pārtikas ražošanu, uzturētu augsnes bioloģisko daudzveidību, kā arī citas augsnes funkcijas, kas saglabātu un palielinātu augsnes sniegtos ekosistēmu pakalpojumus.

Pētījumu programmas kopējais budžets ir 80 mlj. Eur, ko veido Eiropas Komisijas un projekta partneru valstu ieguldījums. Tas un piesaistītie zinātnieki ir priekšnoteikums, lai izstrādātu zinātniski pamatotus risinājumus, kas sekmēs lauksaimniecības zemju augšņu ieguldījumu nozīmīgu sabiedrības problēmu risināšanā, t.sk. attiecībā uz pielāgošanos klimata pārmaiņām un to mazināšanu, ilgtspējīgu lauksaimniecisko ražošanu, ekosistēmu pakalpojumu nodrošināšanu un zemes un augsnes degradācijas novēršanu.

Plašāka informācija par starptautisko pasākumu:

https://ejpsoil.eu/gm-annual-science-days

Plašāka informācija par Eiropas Komisijas apvienoto pētījumu programmu “EJP SOIL”:

https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/59626/

https://ejpsoil.eu

“EJP Soil” programma ir saņēmusi finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar dotāciju nolīgumu Nr. 652615

Dalīties