Projekta “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” norises gaita Latvijā: prezentē IARC eksperts Andrē Karvalju (Andre Carvalho). Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

23. un 24. maijā Milānā, Itālijā, norisinājās jauna projekta – “Visaptveroša vēža infrastruktūra Eiropā” (Comprehensive Cancer Infrastructures 4 Europe – CCI4EU) – atklāšanas pasākums. Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtu (LU KPMI) tajā pārstāvējā direktors prof. Mārcis Leja un pētniece Dina Bēma.

Projekts CCI4EU tiek realizēts Eiropas Savienības (ES) programmas “Apvārsnis Eiropa” (Horizon Europe) Vēža misijas ietvaros. Šī ES misija paredz attīstīt dažādus vēža profilakses un ārstniecības aspektus, lai līdz 2030. gadam maksimāli uzlabotu 3 miljonu cilvēku – vēža pacientu un viņu līdzcilvēku – dzīves. ES Vēža misija nosaka galvenos pētniecības virzienu akcentus. Sasaistē ar ES Vēža uzveikšanas plānu, ES vēža jomas eksperti strādā pie tā, lai veicinātu izpratni par vēzi, uzlabotu tā diagnosticēšanu un optimizētu ārstēšanu. Tas sekmēs vēža pacientu dzīves kvalitāti gan ārstēšanas periodā, gan pēc tam. Uzlabojumus vēža jomā par prioritāti ir uzstādījusi arī Latvijas Veselības ministrija.

Projekta CCI4EU ietvaros paredzēta būtiskās informācijas iegūšana un salīdzināšana starp visām projekta dalībvalstīm, lai secinātu, cik lielā mērā tās virzās sekmīgas Visaptverošas vēža aprūpes infrastruktūras izveidē. Lai to paveiktu, projekta gaitā tiks izstrādāti un pielietoti piemēroti procesu kvalitātes izvērtēšanas indikatori. Nozīmīga uzmanība tiks veltīta dažādiem izglītības aspektiem. Paredzēta cieša sasaiste arī ar citiem jau notiekošajiem un plānotajiem ES projektiem vēža jomā.

Vēža jomas eksperti, tostarp no Latvijas, tiks iesaistīti savstarpējā projekta dalībvalstu kompetenču izvērtēšanā. Projektā notiks trīs augsta līmeņa konferences, kas tiks organizētas ES valstīs ar vājākajiem rādītājiem.

Projekts tā dalībvalstīm ir iespēja dibināt un attīstīt kontaktus ar Vēža centriem un ar tiem saistītajām organizācijām visās ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs. CCI4EU dos iespēju dibināt un attīstīt sadarbību ar tādām Eiropas un starptautiskajām organizācijām, kā, piemēram, Eiropas Vēža institūtu organizācija (Organisation of European Cancer Institiutes – OECI), Eiropas Onkoloģijas skolu (European School of Oncology – ESO), Eiropas Vēža organizāciju (European Cancer Organisation – ECO), Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru (International Agency for Research on Cancer – IARC) un Apvienoto Pētniecības centru (Joint Research Centre – JRC).

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts ir projekta Latvijas partneris, un projektā aktīvi iesaistīsies eksperti arī no citām Latvijas institūcijām, tostarp Rīgas Austrumu klīniskās universitātes, ar kuras speciālistiem bijusi aktīva sadarbība jau projekta pieteikšanas etapā.

LU KPMI Latvijā iniciējis un koordinē arī projektu “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia – ICCCS). Tā ietvaros kopš 2022. gada sākuma Latvijā vairākkārt viesojušies IARC, OECI un Erasmus Universitātes Medicīnas centra (EMC) eksperti, lai izstrādātu īpaši Latvijai paredzētus rīcības plānus, stratēģiskos ceļvežus un praktiskus norādījumus par to, kā uzlabot dažādu vēža aprūpes elementu efektivitāti. Ekspertu stratēģiskās rekomendācijas ietver uzlabojumus vēža aprūpes koordinācijā, reģistrā un skrīningā, un to ieviešana praksē Latvijā jau ir sākusies.

Dalīties

Saistītais saturs