Foto: publicitātes attēls, prof. Mārcis Leja un ASATID vadītājs prof. Nazims Gasimovs (Nazim Gasimov).

18. un 19. maijā Baku, Azerbaidžānā, Latvijas Universitāte sadarbības memorandā apliecinājusi sadarbību ar Azerbaidžānas Gastroenteroloģijas un invazīvās endoskopijas asociāciju (Gastroenterology and Invasive Endoscopy Society - AGIES), un noslēgusi akadēmiskās sadarbības vienošanos ar A. Alijeva vārdā nosaukto Azerbaidžānas Valsts Pēcdiploma medicīnas apmācību institūtu (Azerbaijan State Advanced Training Institute for Doctors named after A. Aliyev - ASATID). Latvijas Universitāti pārstāvēja Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) direktors prof. Mārcis Leja, kurš vizītes laikā arī tikās un pārrunāja sadarbības iespējas ar Azerbaidžānas veselības ministru Teimuru Musajevu (Teymur Musayev), un prezentēja ar kuņģa vēža skrīningu saistītās aktualitātes Eiropas Savienībā AGIES rīkotajā IV Gastroenteroloģijas konferencē.

Tikšanos laikā prof. Mārcis Leja ar Azerbaidžānas veselības ministru un institūciju pārstāvjiem pārrunāja savstarpējas starptautiskas sadarbības ieguvumus akadēmiskās, pētniecības un izglītības jomās. Azerbaidžānas veselības ministrs Teimurs Musajevs apliecināja ieinteresētību sadarbībā un atbalstu valstu abpusējos centienos. Pētniecības un izglītības institūciju pārstāvji apsprieda vēlamās un iespējamās sadarbības jomas: kopīgi rīkotas akadēmiskās, pētniecības un izglītības aktivitātes, piemēram, konferences, seminārus, lekcijas, kopīgu fundamentālās pētniecības projektu realizēšanu, iesaistot abu pušu intelektuālo potenciālu. Tāpat viņi pārrunāja visām pusēm saistošu savstarpēju iesaisti nacionāla un starptautiska mēroga pētniecības projektos, tostarp sadarbību, gatavojot un realizējot projektus starptautiskā, Eiropas Savienības un nacionālā mērogā, sadarbību dokturantūras izglītības programmu ietvaros, saistītu zinātniskā un akadēmiskā personāla tālākizglītību, un pārrunāja mūsdienīgu pēcdokturantūras programmu nodrošināšanu.

AGIES rīkotā IV Gastroenteroloģijas konference norisinājās 19. un 20. maijā Baku. Tās ietvaros prof. Mārcis Leja klātesošos iepazīstināja ar aktualitātēm kuņģa vēža prevencijas norisēs Eiropas Savienības un pasaules kontekstā.

Dalīties