LU Akadēmiskajā apgādā izdota grāmata “Ferdinands Erdmanis Štolls. Sēņu pasaule”, tā ir trešā Latvijas Universitātes Muzeja sastādītā grāmata, kas tapusi “Muzeja sērijā”. Šī grāmata ļauj ielūkoties izcilā zinātnieka F. E. Štolla (Ferdinand Erdmann Stoll; 1874‒1966) vairāk nekā tūkstoš lapu lielajā sēņu attēlu kolekcijā, kuras pamatā ir viņa paša zīmētie akvareļi. Šajā grāmatā publicēti 62 F. E. Štolla zīmētie sēņu akvareļi, sēņu raksturojumam izmantoti citāti no mikologa sarakstītās grāmatas “Latvijas sēnes”.

Grāmatas ievadā tās sastādītāja Daiga Jamonte lasītāju īsumā iepazīstina ar F. E. Štolla dzīves līkločiem, viņa daudzpusīgo zinātnisko un sabiedrisko darbību, savukārt māksliniece Ēra Zalcmane sniedz akvareļu vērtējumu no mākslinieciskā aspekta. Grāmatas sastādītāja izsaka pateicību zinātniskajām redaktorēm mikoloģēm Initai Dānielei un Diānai Meierei.

Pētnieks F. E. Štolls neveidoja sēņu eksikātu, bet sēnes fiksēja zīmējumos, kuriem pievienoja aprakstus. Senākie zīmējumi šajā kolekcijā ir no 1913. gada, kad F. E. Štolls pievērsās mikoloģijai, kļūstot par nozīmīgāko sava laika mikologu un mikoloģijas popularizētāju Latvijā. Vairums kolekcijā attēloto sēņu ir fiksētas Latvijā līdz 1939. gadam, kad zinātnieks ar ģimeni atstāja Latviju, paņemot līdzi šo unikālo kolekciju. Pateicoties Dr. emeritus Edgara Vimbas sadarbībai ar F. E. Štolla meitu Katarīnu Bikerihu-Štollu, 1998. gadā kolekcija atgriezās Latvijā un tika uzdāvināta LU Botānikas muzejam, tagad – LU Muzejam, kura Botānikas un mikoloģijas kolekcijās tā pašlaik glabājas.

Grāmatā ievietoti 62 F. E. Štolla zīmētie sēņu akvareļi, kuru raksturojumam izvēlēti citāti no viņa grāmatas “Latvijas sēnes”. Šī 1934. gadā sērijā “Jaunais zinātnieks” izdotā grāmata ir pirmā mikoloģijai veltītā grāmata latviešu valodā, tajā atklājas arī zinātnieka mīlestība pret dabu.

Šis izdevums būs saistošs ne tikai mikologiem un dabaszinību vēstures interesentiem, bet arī mākslas mīļotājiem un katram, kam tuva daba.

LU Akadēmiskā apgāda izdevumus visizdevīgāk iegādāties pie apgāda tirdzniecības speciālistes Intas Sakalovskas Aspazijas bulvārī 5 (mob.: 29333919).

 

Dalīties

Saistītais saturs

Sēņu mulāža pēc atjaunošanas atgriežas LU Muzeja krājumā
11.04.2022.

Sēņu mulāža pēc atjaunošanas atgriežas LU Muzeja krājumā