Pirmā no kreisās: No sapropeļa izdalītu dažādu baktēriju kolonijas. Vidējā: Koksnes brūno trupi (brantu) izraisošā īstā mājassēne Serpula lacrymans laboratorijā Petri traukā. Pirmā no labās: Trichoderma ģints sēne (zaļā) kavē koku sakņu trupes izraisītājas sēnes Heterobasidion annosum (baltā) augšanu

Latvijas Universitātes (LU) Latvijas Mikroorganismu kultūru kolekcija (LMKK), kas šī gada maijā svin 30 gadu jubileju, ir nozīmīgākā mikrobioloģisko resursu glabātāja Latvijā.

LMKK darbība vērsta uz bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu (ex situ) un Latvijai perspektīvo mikrobioloģijas un biotehnoloģijas virzienu attīstību. Kolekcijas krājumā ir vairāk nekā 1700 baktēriju, raugu un micēlijsēņu kultūru, no kurām aptuveni 85 % izdalītas Latvijā. Visi mikroorganismi tiek glabāti dzīvā, metaboliski neaktīvā un ģenētiski nemainīgā stāvoklī – šķidrajā slāpeklī, izņemot atsevišķus mikroorganismu celmus, kuri glabājas uz agarizētām barotnēm zem minerāleļļas +4 °C.

1997. gada 31. maijā Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija (WIPO) LMKK piešķīra Starptautiskas deponējošas iestādes statusu (International Depositary Authority) saskaņā ar Budapeštas līgumu par mikroorganismu deponēšanas starptautisko atzīšanu patentu izskatīšanas procedūras vajadzībām. Pēc šī statusa piešķiršanas LMKK, pildot starptautiskās saistības, ir pieejama jebkuram deponētājam visā pasaulē. LMKK ir integrēta Eiropas Kultūru kolekciju organizācijā (ECCO) un Pasaules kultūru kolekciju federācijā (WFCC), un tā ir reģistrēta Pasaules mikroorganismu datu centrā (WDCM).

LMKK sniedz zinātnes un ražošanas sektoram pakalpojumus mikroorganismu kultūru izdalīšanā, attīrīšanā, deponēšanā (publiskai pieejai, seifdepozītam, patentēšanai) un izsniegšanā. LMKK ir nozīmīga LU Akadēmiskā centra infrastruktūras daļa. Kolekcijā glabātās mikroorganismu tīrkultūras izmanto gan LU Bioloģijas, gan arī Medicīnas, Ķīmijas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāšu studenti un pētnieki. Veiksmīga sadarbība daudzu gadu garumā turpinās arī ar atsevišķām privātkompānijām, kuras savus komerciāli nozīmīgos mikroorganismu celmus uzglabā LMKK.

Iespēju robežās LMKK iesaistās Latvijas un EK finansētos projektos. LMKK pārstāv Latviju 2022. gadā izveidotajā Eiropas pētniecības infrastruktūras konsorcijā MIRRI-ERIC, ko veido daļa no Eiropas mikroorganismu kultūru kolekcijām un bioloģisko resursu centriem, kas glabā dzīvu, tīru, autentisku bioloģisko materiālu ex situ saskaņā ar Bioloģiskās daudzveidības konvenciju. MIRRI-ERIC sekmēs nacionālo mikroorganismu kultūru kolekciju starptautisko sadarbību, modernizāciju, vienotas datu bāzes izveidošanu, kā arī tālāku mikrobioloģisko resursu ilgtspējīgu saglabāšanu, valorizāciju un pārvaldīšanu augsti profesionālā līmenī.

LU Bioloģijas fakultātes struktūrvienība Latvijas Mikroorganismu kultūru kolekcija (LMKK) nodibināta 1993. gada maijā. Tā darbojas saskaņā ar LR Ministru kabineta 11.09.1996. rīkojumu Nr. 371.

Dalīties

Saistītais saturs

Pētījums: Eiropas saldūdens bioloģiskās daudzveidības atjaunošanās ir apstājusies
10.08.2023.

Pētījums: Eiropas saldūdens bioloģiskās daudzveidības atjaunošanās ir apstājusies