Foto: Toms Grīnbergs, LU

Viesojoties Rīgā 11. maijā, Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere apciemoja Latvijas Universitāti (LU), lai iepazītos ar LU pētnieku darbu kvantu algoritmu jomā un Latvijas Kvantu iniciatīvas darbības virzieniem. 

Tikšanās ar EK priekšsēdētājas izpildvietnieci Margrēti Vestageri norisinājās LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā. Ar LU Akadēmisko centru un tā attīstību Margrēti Vestageri iepazīstināja LU rektors prof. Indriķis Muižnieks un LU rektora padomniece digitālās sabiedrības jautājumos Signe Bāliņa. LU Datorikas fakultātes (DF) Kvantu datorzinātnes centra vadītājs prof. Andris Ambainis un Kvantu datorzinātnes centra pētnieks Maksims Dimitrijevs visiem stāstīja par pētījumiem kvantu algoritmu jomā un demonstrēja arī kvantu algoritmu, kurš pielietojams uz kvantu datoriem. Latvijas Kvantu iniciatīvu prezentēja LU Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Gunta Kunakova, bet par LU un uzņēmuma “Accenture” kopīgo pētījumu kvantu algoritmu izmantošanā radioloģijas attēlu analīzē stāstīja “Accenture” atvērto inovāciju projektu vadītāja Baltijā Zane Kalniņa.

Tikšanās piedalījās arī EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, LU prorektors dabas tehnoloģiju un medicīnas jomā prof. Valdis Segliņš, Kvantu datorzinātnes centra pētnieki Aleksandrs Belovs un Mārtiņš Kālis.

LU DF Kvantu datorzinātnes centra pētnieku grupa, kurā šobrīd darbojas 20 pētnieki, ir guvusi atpazīstamību ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē, pateicoties nozīmīgiem pētījumiem kvantu algoritmu un kvantu klejošanas jomā. Visus šos pētījumus vieno kopīgs mērķis – atrast kur un kā kvantu datori būtu vislabāk pielietojami. Tikšanās laikā A. Ambainis īpaši akcentēja kvantu programmatūras izstrādes nozīmi, kuras pamatā ir tieši kvantu algoritmu pētniecība, jo bez programmatūras kvantu datori nebūs pielietojami. 

Kvantu datorzinātnes centra ir nozīmīgs sadarbības partneris gan Latvijas Kvantu iniciatīvai, gan citām Eiropas valstīm – kopā ar partneriem no Amsterdamas, Parīzes, Kopenhāgenas, Minhenes u.c. centra pētnieki strādā pie dažādu projektu realizēšanas un ir nodibinājuši arī virtuālu institūtu “EQSI – European Quantum Software Institute”, lai veicinātu kvantu programmatūras pētniecību un izstrādi.

Tikšanās noslēgumā EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere atzinīgi novērtēja LU pētnieku darbu un uzsvēra, ka LU ir pierādījums tam, ka atrodot pareizos cilvēkus, arī mazas valstis var panākt izcilību.

Dalīties

Saistītais saturs

Kvantu tehnoloģiju joma ir ļoti perspektīvs virziens investīcijām
11.04.2023.

Kvantu tehnoloģiju joma ir ļoti perspektīvs virziens investīcijām

Latvijā aktīvi pēta kvantu tehnoloģiju iespējas
24.03.2023.

Latvijā aktīvi pēta kvantu tehnoloģiju iespējas

Alma Mater: Kvantu tehnoloģiju joma ir ļoti perspektīvs virziens investīcijām
08.03.2023.

Alma Mater: Kvantu tehnoloģiju joma ir ļoti perspektīvs virziens investīcijām