Nacionālās pretošanās kustības muzejs Rendā

13. maijā plkst. 16.00 Muzeju nakts 2023 pasākuma "Brīvības cena" ietvaros Nacionālās pretošanās kustības muzejā Rendā notiks ekspertu diskusija “Latvijas nacionālie partizāni: izpētes stāvoklis, problēmas un izaicinājumi”. Diskusijas mērķis ir sekmēt nacionālo partizānu vēstures pētniecību un stiprināt to nozīmi Latvijas sabiedrības kolektīvajā atmiņā.

Kas kopīgs un atšķirīgs nacionālo partizānu vēstures izpētē Latvijas reģionos? Cik lielā mērā varam runāt par šīs tematikas iekļaušanos starptautiskā zinātniskā apritē un kas  darāms, lai veicinātu šīs tēmas labāku izpratni ārzemju auditorijā? Kāda ir nacionālo partizānu vieta Latvijas kolektīvajā atmiņā? Kādi ir Latvijas sabiedrībā izplatītākie priekšstati un vai tie sakrīt ar pētniecībā gūtajām atziņām par šo tēmu? Kā vērtējamas līdzšinējās privātās, pašvaldību un valsts aktivitātes nacionālo partizānu piemiņas saglabāšanā un to nozīmes atspoguļošanā vēstures politikā?  Par šiem un citiem jautājumiem debatēs vēsturnieki Haralds Bruņinieks, Reinis Ratnieks, Jānis Vasiļevskis, Jānis Viļums un Zigmārs Turčinskis. Diskusiju vadīs Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētnieks Dr. hist. Uldis Neiburgs.

Domu apmaiņā aicināti piedalīties humanitāro un sociālo zinātņu, nevalstisko organizāciju, masu mediju un citu sfēru pārstāvji, kas iesaistīti vēstures izpētē un komunikācijā, kā arī visi interesenti, kam tuva pēckara bruņotās pretošanās kustības tematika.

Ekspertu diskusija organizēta sadarbībā ar Valsts pētījumu programmas “Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai” projektu “Neatkarības arheoloģija: jaunas pieejas nacionālajai pretestības vēsturei Latvijā” (VPP-LETONIKA-2021/2-0003), Latvijas Okupācijas muzeja projektu “Pierādījumos balstītas informācijas par Latvijas vēstures notikumiem popularizēšana” un Nacionālās pretošanās kustības muzeju Rendā. Diskusija tiek organizēta sadarbībā ar LU Filozofijas un socioloģijas institūtu un LU Latvijas vēstures institūtu.

Dalīties