Igaunijas prezidenta Alara Karisa (Alar Karis) vizīte LU Lībiešu institūtā.© Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

25. aprīlī Igaunijas prezidenta Alara Karisa (Alar Karis) valsts vizītes pasākumā Latvijas Universitātes Lībiešu institūtā atvērts lībiešu valodas apguves materiāls “Op līvõ kīeldõ!” (“Mācies lībiešu valodu!”) video formātā iesācējiem – visiem interesentiem, kuri gatavi uzsākt savus pirmos soļus lībiešu valodas apguvē.

Mācību materiāls sagatavots LU Lībiešu institūtā sadarbībā ar lībiešu jauniešiem, kuri iejutušies skolotāju un skolēnu lomās, un Valsts izglītības satura centra (VISC) veidotās mācību platformas komandu Tavaklase.lv, kas nodrošināja video filmēšanu.

Lībiešu jaunieši, kuri piedalījās mācību video materiāla sagatavošanā, pasākumā iemācīja arī Igaunijas prezidentam pāris noderīgas frāzes lībiski, savukārt prezidents uzsvēra, ka lībiešu valodas nākotne ir cieši saistīta ar cilvēku interesi. Ja tā ir, kā tas ir lībiešu gadījumā, tad būs gan attīstība, gan rezultāts.

Mācību līdzekļa izstrādes pirmajā posmā ir sagatavotas 10 nodarbības, kuru cītīgās studijās valodas apguvējs pratīs īsumā pastāstīt par sevi, pajautāt sarunbiedram pastāstīt par viņu, pastāstīt pamatziņas par citiem cilvēkiem. Katrai video nodarbībai pievienotas izdrukājamas darba lapas apgūtā iegaumēšanai un nostiprināšanai, kas palīdzēs vingrināties arī lībiešu valodas rakstībā.

Mācību līdzeklis pieejams LU Lībiešu institūta veidotajā lībiešu valodas un kultūras resursu platformas livonian.tech sadaļā “Mācību līdzekļi” un mācību platformā Tavaklase.lv.

Jaunā mācību līdzekļa pirmā posma publicēšana ir Lībiešu mantojuma gada (2023) pasākums. LU Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu ir pasludinājis par Lībiešu mantojuma gadu. Tā nolūks ir pievērst uzmanību Latvijas lībiskajām saknēm.

   

Dalīties