© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) basketbolisti, volejbolistes un florbolisti iesaistījušies bakalaura studiju programmas “Optometrija” studentes Jekaterinas Berkovas pētījumā par sakādisko acu kustību uzlabošanas iespējām sportistiem.

Jekaterinas pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai ar acu kustību treniņiem var uzlabot sakāžu ātrumu un precizitāti. Sakādes ir ļoti ātras acu kustības, kuras katrs cilvēks gan neapzināti, gan apzināti veic ikdienā, piemēram, aplūkojot dažādus priekšmetus telpā vai lasot. Cilvēkiem, kuri nodarbojas ar kādu no komandas sporta veidiem, kurā ir objekts, kam jāseko līdzi (bumba, ripa, utml.), šīs acu kustības ir ļoti būtiskas, jo tās palīdz labāk orientēties laukumā, ātri mainīt skatienu no viena objekta uz otru, pamanīt savus komandas biedrus un pretiniekus.

Pētījuma praktiskajā daļā sportisti ierodas LU Optometrijas un redzes zinātnes nodaļā pie optometristiem, kuri veic kopējo redzes pārbaudi, acu kustību pierakstu ar iekārtu EyeLink 1000+ un reakcijas spēju novērtējumu.

Sportistus iedala grupās:

  • grupa vienu mēnesi veic redzes treniņu manuāli ar speciāli izdrukātiem treniņu uzdevumiem, kas paredzēti sakāžu un sekošanas kustību uzlabošanai;
  • grupa vienu mēnesi veic treniņus ar speciālu EyeRoll ierīci, kas ar lāzera palīdzību uz sienas projicē punktu. Punkta novietojums tiek atbilstoši mainīts, un sportista uzdevums ir ar acīm izsekot punkta novietojuma izmaiņām.

Projekta ietvaros tiek izvērtēts, kā specializētas acu kustību trenēšanas ierīces EyeRoll izmantošana palīdz veikt redzes vingrinājumus. Šāda ierīce palīdzētu nākotnē sportistiem veikt vingrinājumus ne tikai optometrista kabinetā, bet arī sporta zālē vai mājās. Līdz ar to šobrīd pētījumā iesaistītie sportisti ir arī šīs ierīces prototipa testētāji.

“Citu autoru pētījumi parāda, ka redzes vingrinājumi var būtiski uzlabot sportistu redzes funkcijas un attiecīgi arī sportistu sniegumu. Protams, ka viens mēnesis ir par maz, lai pilnībā sasniegtu rezultātu. Lai gūtu nozīmīgus uzlabojumus, nepieciešams vingrinājumus veikt ilgāku laiku, 2–12 mēnešus, atkarībā no redzes funkciju klāsta, kas tiek uzlabots,” uzsver pētniece.

Tādēļ Jekaterinas pētījums ir kā pilotpētījums, lai parādītu, kādas izmaiņas var sagaidīt jau pēc 1 mēneša ilgiem acu kustību uzlabošanas vingrinājumiem. Projekta rezultāti būs zināmi maija beigās. Veiksmīga pētījuma un projekta rezultātā šāda veida redzes treniņus sportisti varēs pielietot ikdienā, lai uzlabotu savu sniegumu uz laukuma.

Jekaterinas pētījums ir tikai daļa no lielāka pētījuma, kas tiek realizēts līgumpētījuma (zinātniskā vadītāja asociētā profesore Aiga Švede) par profilaktiskās acu muskulatūras vingrināšanas, nostiprināšanas ierīces pielietojamības metodoloģijas izstrādi ERAF projekta “Jaunas profilaktiskas acu muskulatūras vingrināšanas un nostiprināšanas ierīces EYE ROLL un tās pielietojamības metodoloģijas izstrāde un izpēte” ietvaros. Līdz ar to Jekaterina darbojas lielākas pētnieciskās grupas ietvaros, kurā tiek pievērsta uzmanība ne tikai sakāžu, bet arī sekošanas kustību (lēnu acu kustību, kas palīdz izsekot lēni kustošus objektus, piemēram, lēni ripojošu bumbu) uzlabošanas iespējām, kā arī iespējamām izmaiņām redzes funkcijās un sportistu sniegumā.

Dalīties

Saistītais saturs

Beitsa redzes vingrinājumi – brīnumlīdzeklis vai mīts? Skaidro LU speciālisti
16.12.2022.

Beitsa redzes vingrinājumi – brīnumlīdzeklis vai mīts? Skaidro LU speciālisti