Studenti LU Sociālo zinātņu fakultātē. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) rīkotās diskusijas “Multidisciplinārs skatījums uz atkarību problemātiku Latvijā” uzmanības centrā būs efektīva tiesiskā regulējuma atkarību profilaksei pusaudžu un jauniešu vidū izstrāde, tādēļ diskusijā aicināti pievienoties arī lēmumu pieņēmēji – Saeimas deputāti. Diskusija notiks 18. aprīlī plkst. 10.30 LU SZF Berlina auditorijā, Lauvas ielā 4.

Ir pagājis gandrīz gads kopš LU SZF SPPI pētnieku un atkarības profilakses ekspertu diskusijas par atkarības problēmām un risinājumiem. Lai pilnveidotu tiesisko regulējumu un izstrādātu uz pierādījumiem balstītus rīcībpolitikas ieteikumus atkarību profilaksei pusaudžu un jauniešu vidū, ir svarīgi izprast šīs sociāli neviendabīgās grupas īpatnības Latvijā.

Ārvalstīs veiktie pētījumi liecina, ka ir svarīgi pētīt pusaudžu un jauniešu narkotiku lietošanas uzsākšanu, jo agrīna vielu lietošana ir riska faktors problemātiskai to lietošanai arī turpmāk visas dzīves laikā (UNODC, 2021, WHO, 2014). Parādās arvien iedarbīgākas atkarību izraisošās vielas, to lietošana un atkarība no tām jauniešu vidū kļūst arvien izplatītāka (UNODC, 2020). Pētījumos ir noskaidrots, ka atkarību profilakse (gan dažādu vielu, alkohola, nikotīna, arī azartspēļu) politikas veidotājiem un sabiedrībai kopumā izmaksā daudz mazāk nekā atkarību ārstēšana.

Efektīvu atkarību profilakses stratēģiju izstrādē ir svarīgi izprast un ņemt vērā katras valsts nacionālās īpatnības, pusaudžu un jauniešu subkultūru daudzveidību. “Universālas” atkarību profilakses stratēģijas visbiežāk uzrunā tikai tos pusaudžus un jauniešus, kuriem ir vismazākais azartspēļu un dažādu vielu uzsākšanas, lietošanas un atkarību attīstības risks, tās bieži vien neņem vērā pusaudžu un jauniešu nacionālo daudzveidību, dzimumu, etnisko piederību, seksualitāti, pilsonību, invaliditāti ekonomisko stāvokli. Savukārt daudzu alternatīvo tabakas un nikotīna produktu mārketings cenšas radīt sociālās normas, ka e-cigaretes ir vēlamas un populāras, samazinot to lietošanas sociālos riskus.

Ja agrāk e-cigaretes un karsējamās tabakas ierīces bija diezgan dārgas un sarežģīti iegūstamas, tad pēdējos gados vienreizējās lietošanas aromatizētās e-cigaretes ir kļuvušas ļoti modernas un finansiāli pieejamas arī jauniešiem un pat pusaudžiem. To izplatība iet roku rokā ar priekšstatu, ka tvaicējamie produkti ir drošāki par cigaretēm, jauniešu interesi par tabaku un nikotīnu saturošiem tehnoloģiskiem jauninājumiem, dažādo aromātu pievilcību dažādām gaumēm, vienaudžu spiedienu uzsākt un neatmest šo produktu lietošanu.

Pasākuma moderators – žurnālists Uģis Joksts.

Diskusijai varēs sekot arī tiešraidē LU SZF Facebook lapā: https://www.facebook.com/LUSZF

Dalīties