1. aprīlī beidzot panākta vienošanās par Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes pievienošanu Latvijas Universitātes ekosistēmai, pārveidojot abas augstskolas par jaunām LU fakultātēm - inženierzinātņu un veselības zinātņu. Vēlmi pievienoties jaunajai – apvienotajai universitātei jau izteikusi arī Tartu Universitāte.

Šis būs galvenais virziens Latvijas augstākās izglītības iestāžu apvienošanā un kopējā skaita samazināšanā, par ko jau ilgstoši diskutēts varas gaiteņos. 

Triju augstskolu rektori – LU rektors Indriķis Muižnieks, RTU rektors Tālis Juhna un RSU rektors Aigars Pētersons - pauž gandarījumu par ilgajā sarunu procesā panākto vienprātību un ir apņēmības pilni jau nākamnedēļ ķerties pie konkrētiem darbiem, lai ideja pēc iespējas ātrāk tiktu realizēta un nenoslīktu birokrātiskos procesos. 

Jau iepriekš visu triju augstskolu vadība runājusi par pārmaiņu nepieciešamību augstākās izglītības nozarē, ir domāts par katras augstskolas iekšējo konsolidāciju, fakultāšu veidošanu pēc zinātņu nozarēm un iespējami labāko piedāvājumu studiju un zinātnes attīstībai Latvijā. 

Plānots, ka Inženierzinātņu fakultātē tiks apvienotas gandrīz visas RTU piedāvātās studiju programmas, savukārt Veselības zinātņu fakultātē turpmāk studēs gan LU, gan RSU medicīnas studenti. Pagaidām nav panākta vienošanās, kā fakultātes tiks izvietotas, bet ir pilnīgi skaidrs, ka jaunās augstskolas kodols būs LU Akadēmiskais centrs Torņakalnā. 

Jaunā universitāte būs atvērta piedāvājumiem apvienoties arī ar citām augstskolām Latvijā un Baltijas valstīs, ar laiku, iespējams, kļūstot par lielāko augstākās izglītības iestādi reģionā.  

Dalīties