Stompaku purvā. No kreisās: Līga Ploriņa, Roberts Ķipurs, Raimonds Graube, Ingus Barovskis, Janīna Kursīte, Ināra Mūrniece, Ina Druviete, Gaidis Zeibots

Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) doktoranti un mācībspēki 3. martā piedalījās zinātniskajos lasījumos “Stompaku stāsts – Latvijas nacionālais un militārais mantojums”, kas notika Balvos.

Kopš 2022. gada atzīmējamo Latvijas notikumu kalendārā ierakstīta Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres diena. 1945. gada 2. martā Stompaku purva nometnē norisinājās Latvijā lielākā partizāņu bruņotā pretošanās čekistu karaspēkam. Kaut arī no partizānu puses bija kritušie, viņi lielākās un mazākās grupās turpināja pretošanos līdz pat 1954. gadam. Stompaku nometnē tagad ir atjaunota virkne kādreizējo  bunkuru. Gan nometnes atjaunošana, gan partizāņu cīņu izpēte turpinās.

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes doktoranti un mācībspēki 3. martā piedalījās zinātniskajos lasījumos “Stompaku stāsts – Latvijas nacionālais un militārais mantojums”, kas notika Balvos. Balvu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, atklājot konferenci, uzrunāja klausītājus ar patiesi sirsnīgu un emocionālu vēstījumu, kurā aicināja neaizmirst Latvijai nozīmīgos notikumus un saglabāt savu stingro nostāju, domājot par šodienu un nākotni pasaules miera kontekstā. HZF doktorante Evita Zaremba-Krīgere, balstoties pašas savāktajās mutvārdu liecībās, pastāstīja par Broņislavu Slucki – vienu no partizānu vadītājiem. Doktorants Roberts Ķipurs stāstīja par novada vēsturē ietveramajiem pieminekļu stāstiem. Ar ieceri šogad turpināt aizsāktos lauka pētījumus Balvu novadā un ar pagājušajā gadā iegūtajiem spilgtākajiem iespaidiem iepazīstināja prof. Janīna Kursīte un Dr.philol. Ingus Barovskis. Zinātniskos lasījumus atklāja LU prorektores Inas Druvietes uzruna. Jāpiezīmē, ka LU ar Balvu novadu saista sadarbības līgums, kas vainagojies ar vairākiem saistošiem kopīgiem projektiem. Visas dienas garumā par patriotisku noskaņu rūpējās vīru kopa “Vilki”.

Atceres dienu pasākuma otrā daļa norisinājās Stompaku nometnes teritorijā, kur, piedaloties Aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei, ar svinīgām uzrunām un ziedu nolikšanu, tika iesvētīti atjaunotie purva bunkuri. Piemiņa var izpausties formālā veidā – ar pateicības vārdu teikšanu un ziedu nolikšanu tikai vienā noteiktā dienā. Piemiņa var izpausties ikdienā veicamos konkrētos darbos, kuri, kā Balvu novada gadījumā, tiek atgādināti piemiņas dienā.

Dalīties