Dokumentu parakstīšana
Foto: Scott Graham, unsplash.com

Trešdien, 7. decembrī, Latvijas Universitāte (LU) noslēdza sadarbības līgumu ar Latvijas darba devēju konfederāciju (LDDK) ar mērķi pilnveidot esošos un izstrādāt jaunus modeļus augstākās izglītības un pētniecības mijiedarbībai ar uzņēmējdarbību. Šī sadarbība uzsākta Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) finansēta projekta “HIVE / Augstākās izglītības iestāžu inovācija zināšanu intensīvai uzņēmējdarbībai” ietvaros.

Sadarbības līgums paredz kopīgas aktivitātes studiju satura modernizēšanā un pielāgošanā atbilstoši darba tirgus vajadzībām, kā arī kopīgu darbu, radot labvēlīgākus apstākļus produktīvai uzņēmējdarbības, augstākās izglītības un zinātnes mijiedarbībai.

“Lai veicinātu inovāciju radīšanu un zināšanu pārnesi, ir būtiski izprast tirgus vajadzības un kopīgi ar uzņēmējdarbību pārstāvošām organizācijām radīt apstākļus, kuros spilgtas un nozīmīgas idejas būtu iespējams komercializēt. Noslēgtais sadarbības līgums paredz plašu sadarbību daudzos nozīmīgos aspektos, taču HIVE projekta ietvaros būtiskākā ir kopīgā sadarbība normatīvās vides izmaiņu ierosināšanā, sadarbība inovatīvo pētniecības darbu rezultātu validēšanā, inovatīvu studiju kursu un programmu izstrādē un Latvijas darba devēju iesaiste studiju procesā. LDDK iesaiste inovācijas kapacitātes stiprināšanā sniegs pienesumu ne tikai universitātei, bet arī darba tirgum kopumā,” par sadarbību stāsta EIT projekta HIVE vadītājs, LU vadošais pētnieks Dr.sc.ing. Edvīns Karnītis.

Uzņēmējdarbības veicināšanai projektā ir paredzēta arī LU īstenoto studiju kursu un programmu aktualizēšana atbilstoši Latvijas vajadzībām pēc jaunām zināšanām un prasmēm, kas nepieciešamas esošo profesiju modernizēšanai un jaunu starpdisciplināru profesiju veidošanai. Nozīmīga ir arī iecere kopīgu starpdisciplināru un starpinstitucionālu iniciatīvu izvirzīšanā un veicināšanā, kā arī kopīga projektu izstrāde un dalība tajos.

EIT projekta HIVE mērķis ir paaugstināt projekta partneru inovācijas un uzņēmējdarbības kapacitāti, apzinot nacionāla un starptautiska līmeņa labo praksi un veicinot tīklošanos. Viens no projekta uzdevumiem ir sekmēt komercializācijas inovācijas ekosistēmas uzlabošanu un ieviest institucionālas pārmaiņas augstākajā izglītībā, īstenojot kopīgi izstrādātu Inovāciju vīzijas rīcības plānu laika posmā līdz 2030. gadam. Projekta īstenošanā šobrīd starptautiskajā konsorcijā ir iesaistīti desmit partneri no Latvijas, Portugāles, Bulgārijas, Čehijas, Austrijas, Turcijas, Francijas, Ukrainas un ASV.

Projekts saņem finansējumu Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta Augstākās izglītības iestāžu iniciatīvas “Augstākās izglītības inovāciju spēju stiprināšana” ietvaros.

Plašāka informācija par EIT projektu HIVE pieejama tīmekļa vietnē: https://www.hiveproject.eu/

Dalīties