Vladimirs Piļipenko.

Vladimirs Piļipenko ir viens no Latvijas Universitātes (LU) fonda mecenāta "Mikrotīkls" atbalsta ieguvējiem. Finansējums tiek izmantots projektam "Metformīna neirorestoratīvo īpašību izmeklēšana eksperimentālajā Alcheimera slimības modelī", kuru Vladimirs veic kopā ar LU Medicīnas fakultātes pētnieku grupu.

Ar novecošanos saistīto slimību gadījumu skaits ir krietni, par gandrīz 150%, pieaudzis pēdējā desmitgadē. Visbiežāk sastopama no šīm, demenci izraisošām kaitēm, ir Alcheimera slimība, no kuras pasaulē sirgst aptuveni 55 miljoni iedzīvotāju. Joprojām nav atrastas efektīvas zāļu vielas, kas Alcheimera slimību apturētu. Pieejama farmakoterapija vien aptur simptomus un aizkavē neizbēgamu slimības attīstību. Tādējādi, ir nepieciešamība meklēt jaunas pieejas, kas būtu mērķētas uz citiem slimības procesiem. Viena no šīm pieejām ir prediabēta medikamentu izmantošana, jo traucējumi smadzeņu glikozes metabolismā ir pirmā klīniska iezīme Alcheimera slimības pacientiem. Metformīns ir biguanīdu grupas pretdiabēta zāļu viela, kas spēj šķērsot smadzeņu-asinsvadu barjeru un uzlabot centrālo glikozes metabolismu.

Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādi molekulārie mehānismi ir pamatā metformīna neiroprotektīvai darbībai. V. Piļipenko uzskata, ka tie var būt saistāmi ar labāku glikozes uzņemšanu smadzenēs, smadzeņu insulīna jutīguma palielināšanu un oksidatīva stresa mazināšanu. Pie tam, metformīnu pirmo reizi pasaulē vadīja izmēģinājuma dzīvnieku degunā, jo šis veids ļauj mazināt ievadāmo devu un iespējamas blakusparādības.

Iegūtie dati par metformīna labvēlīgiem efektiem uz modeļa dzīvnieku neironālo izdzīvošanu pērn prezentēti Eiropas Neiropsihofarmakoloģijas koledžas (European College of Neuropsychopharmacology, ECNP) 34. kongresā Lisabonā, Portugālē. Četrās kongresa norises dienās Vladimirs un Vladislava apmeklēja lekcijas un simpozijus, kas veltīti neirodeģeneratīvo, psihisko un neiroloģisko slimību izpētei. Lielā konferences paviljonā varēja apskatīt posterus, kas bija veltīti arī ļoti aktuālai tēmai – Covid-19 pandēmijas ietekmei uz cilvēku mentālo veselību, ieradumiem un depresijas attīstību. Ir sanācis arī ar citiem pētniekiem izrunāt nianses par sAD tipa modeļa pielietojamību un optimizēšanas iespējām.

Nākamā gada marta beigās V. Piļipenko prezentēs pētījuma uzvedības datus Alcheimera un Pārkinsona slimību izpētei veltītajā konferencē – AD/PD™, kas notiks Gēteborgā, Zviedrijā. Šī konference notiek ik pēc diviem gadiem un savāc vairāk nekā 4000 pētnieku šajā jomā no visas pasaules.

Pētījums “Metformīna neirorestoratīvo īpašību izmeklēšana eksperimentālajā Alcheimera slimības modelī” divu gadu garumā noritēs, pateicoties SIA “Mikrotīkls” finansiālam atbalstam, ko administrē LU fonds. V. Piļipenko vadītā pētnieku grupa saņems atbalstu 27000 EUR apmērā.


Par Latvijas Universitātes fondu 

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju. 

Dalīties

Saistītais saturs

Ieva Zariņa: no slimnīcas Latvijā līdz medicīnas nometnei Indijā
05.12.2022.

Ieva Zariņa: no slimnīcas Latvijā līdz medicīnas nometnei Indijā

Oļesja Rogoza: Mans ceļš zinātnē – kā ir būt jaunai pētniecei
30.11.2022.

Oļesja Rogoza: Mans ceļš zinātnē – kā ir būt jaunai pētniecei

Noskaidroti SIA “Mikrotīkls” stipendijas ieguvēji
26.10.2022.

Noskaidroti SIA “Mikrotīkls” stipendijas ieguvēji

Atvērta pieteikšanās Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijai matemātikā
05.10.2022.

Atvērta pieteikšanās Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijai matemātikā

Atskats uz Sergeja Smirnova veikumiem Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijā matemātikā!
03.10.2022.

Atskats uz Sergeja Smirnova veikumiem Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijā matemātikā!