Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks, Liepājas Universitātes (LiepU) rektore Dace Markus, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Aigars Pētersons, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis un Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš ceturtdien, 24. februārī, parakstīja nodomu protokolu ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci par kopīgu darbu pie LiepU reorganizācijas modeļa izstrādes.

Puses uzsvēra nepieciešamību LiepU visas Latvijas un primāri Kurzemes reģiona vajadzību nodrošināšanai stiprināt un attīstīt humanitāro zinātņu (tostarp mākslas), inženierzinātņu, sociālo zinātņu studiju (jo īpaši pedagoģijas), kā arī veselības zinātņu programmas, kā arī apņēmās šo studiju programmu un zinātniskās darbības attīstīšanu veikt zinātnes universitāšu ekosistēmā. Nodomu protokols paredz arī saglabāt LiepU identitāti un autonomiju tās darbības īstenošanā.

Parakstot nodomu protokolu, puses apņēmās tuvāko piecu mēnešu laikā īstenot darbu pie juridisku risinājumu izveides un to iekļaušanas Augstskolu likumā vai Zinātnes universitāšu likumā pilnvērtīgai LieU darbībai zinātnes universitātes ekosistēmā. Pašlaik plānots, ka arī pēc reorganizācijas LiepU saglabās tādu statusu, kāds normatīvā regulējuma, finansējuma un citu darbības uzstādījumu kontekstā atbilst valsts dibinātai augstskolai, tajā skaitā vismaz vidējā termiņā nodrošina LiepU iespēju pretendēt uz valsts un Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu. Puses apņēmās līdz šā gada 1. jūlijam noslēgt sadarbības līgumu, kurā iekļauti precizēti reorganizācijas nosacījumi un tās tālākās attīstības scenārijs

Dalīties