Latvijas Universistātes (LU) Medicīnas fakultātes students Aleksejs Fedulovs ar pētījuma palīdzību vēlas noteikt asociāciju starp uzturu, gremošanas sistēmas līdzsvaru un cukura līmeņa svārstībām pirmā tipa cukura diabēta pacientiem. Ar mecenāta “Mikrotīkls” un LU atbalstu, ko administrē LU fonds, top pētījums “Uzturs, gremošanas sistēmas līdzsvars un cukura līmeņa svārstības pirmā tipa cukura diabēta pacientiem” vadošās pētnieces Dr. med. Jeļizavetas Sokolovskas vadībā.
Pirmā tipa cukura diabēta slimību raksturo augsts cukura līmenis asinīs un absolūts insulīna deficīts. Paaugstināts cukura līmenis asinīs ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kura dēļ attīstās sirds un asinsvadu komplikācijas pirmā tipa cukura diabēta pacientiem. Neraugoties uz to, ka pacienti lieto insulīna terapiju, to pacientu īpatsvars, kuri sasniedz ārstēšanas mērķi ir zems.
Kā vērtē ārstēšanas efektivitāti?
Efektivitāti parasti novērtē pēc glikozētā hemoglobīna līmeņa, kuram jābūt zem 7% asinīs. Glikozētā hemoglobīna veidošanās ir process, kas notiek visā eritrocīta dzīves cikla laikā un tā vērtība ir atkarīga no glikozes koncentrācijas plazmā pēdējo 3 – 4 mēnešu laikā.
Pēdējā laikā aizvien vairāk pētījuma datu liecina par to, ka glikozes līmeņa svārstības (glikozes variabilitāte, parasti to novērtē ar nepārtraukto glikozes monitorēšanas iekārtu palīdzību, mērot glikozes līmeņa svārstības noteiktā laika periodā) labāk raksturo diabēta kontroli, salīdzinājumā ar glikozēto hemoglobīnu.
Kāpēc rodas glikozes līmeņa svārstības?
Glikozes līmeņa svārstības saistītas ar palielinātu diabēta komplikāciju risku. Zināmie glikozes līmeņa svārstību ietekmējošie faktori pirmā tipa cukura diabēta pacientiem ir nepareiza insulīna dozēšana un diabētiskā gastropātija. Diabētisko gastropātiju izraisa vemšana.
Daudzi pacienti ir pakļauti glikozes līmeņa svārstībām, ko ir grūti izskaidrot. Pētījumā “Rewers M., Ludvigsson J. Environmental risk factors for type 1 diabetes. 2016’’ praktiski veseliem subjektiem bez iepriekš diagnosticēta diabēta un, ēdot identiskas maltītes, glikozes līmeņa svārstības asinīs pēc ēdienreizēm ir atšķirīgas. Glikozes līmeņa svārstības pēc ēšanas tiek saistītas ar dažādiem zarnu mikrobiomu profiliem, un to varēja ietekmēt ar personalizētu uztura programmu. Šī un citu pētījumu dati ļāva domāt par asociāciju starp uzturu, gremošanas sistēmas līdzsvaru un cukura līmeņa svārstībām pirmā tipa cukura diabēta pacientiem, tāpēc arī top šis pētījums.
Kādi ir turpmākie pētniecības ceļi par cukura diabētu?
Par turpmākiem pētniecības ceļiem būs iespēja spriest kad tiks iegūti dati saistībā ar uzturu, gremošanas sistēmas līdzsvaru un cukura līmeņa svārstībām pirmā tipa cukura diabēta pacientiem. Iegūstot datus būs iespēja novērtēt kādus faktorus ir vērts izpētīt detalizētāk.
Kā iegūtā stipendija palīdz pētniecībā?
Aleksejs uzsver, ka ‘’Mikrotīkls’’ stipendija ir ievērojams atbalsts, kurš tiek sniegts trīs gadu garumā, kas ļauj veltīt pilnvērtīgu laiku doktorantūras studijām un promocijas darba izstrādei. Jebkāds papildus finansējums ir liels ieguvums pētījumam, jo laika un darba resursu var veltīt pētniecībai un zinātnes attīstībai.
Par LU fondu
Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.