Novembris visā pasaulē tradicionāli tiek aizvadīts kā kuņģa vēža apzināšanas mēnesis. 30. novembrī attālināti “Zoom” platformā notiks jau Otrais kolorektālā vēža skrīninga samits, ko rīko Eiropas jumta organizācija pacientiem ar gremošanas trakta audzējiem “Digestive Cancers Europe (DiCE)”. Šā gada samita tēma – "Kā Eiropa var samazināt augsto saslimšanas līmeni ar kolorektālo vēzi" ("How Can Europe Tackle the High Incidence of Colorectal Cancer”).

Uzaicinājumu piedalīties samitā ir saņēmis Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) direktors Mārcis Leja. LU KPMI jau vēsturiski ir izveidojusies ilgstoša un produktīva sadarbība ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS), kur prof. Mārcis Leja ir Zinātnes daļas vadītājs. RAKUS Ārstniecības padomes 28. oktobra sēdē tika skatīts jautājums par pacientu rehabilitācijas vajadzībām un par to, ka šā gada budžetā attiecīgajam mērķim paredzētais līdzekļu apjoms ir svītrots. Tomēr ir svarīgi uzsvērt, ka pastiprināta uzmanība jāpievērš arī pacientu pēcaprūpei, nevis tikai medikamentu kompensēšanai un sākotnējam ārstēšanas procesam.

Katru gadu aptuveni pusmiljonam eiropiešu tiek diagnosticēts kolorektālais vēzis un apmēram ceturtdaļmiljonam tas ir nāves cēlonis. Tomēr cilvēku dzīvību saglabāšanā var tikt sasniegts būtisks progress, efektīvāk organizējot profilaktiskās pārbaudes (skrīningu) un vēža slimnieku aprūpi.

Samita laikā tiks aplūkoti šādi svarīgi jautājumi:

  • kolorektālā vēža skrīnings un pandēmijas ietekme uz to;
  • kā profilaktiskajās pārbaudēs iesaistīt lielāku dalībnieku skaitu, kas Covid-19 iespaidā ir samazinājies;
  • kā īstenot integrētu kampaņu ar visām ieinteresētajām pusēm;
  • kā padarīt ilgtermiņa centienus ilgtspējīgus;
  • kā sadarboties un piedāvāt pārbaudītu praksi.

Ievērojot iepriekšējā gada veiksmīgo pieredzi, pacientu organizācijām atkal būs iespēja tikties ar pazīstamiem veselības aprūpes ekspertiem, redzamiem Eiropas politiķiem, profilaktisko pārbaužu amatpersonām un citiem iesaistītajiem interesentiem, lai diskutētu par to, cik svarīgas ir iedzīvotāju skrīninga programmas un kā var tikt izmantota pārbaudīta prakse, gada laikā glābjot par 90 000 dzīvību vairāk.

Pasākumā ievadvārdus teiks veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu (Στέλλα Κυριακίδου), dalību samitā jau ir apstiprinājis Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorāta sabiedrības veselības direktors Džons F. Raiens (John F. Ryan), Starptautiskās vēža izpētes aģentūras (IARC) Skrīninga grupas vadītājs Dr. Parta Basu (Partha Basu), kā arī Roterdamas Erasmus Medicīnas centra Sabiedrības veselības departamenta asociētā profesore Dr. Īrisa Lansdorpa-Fohelāra (Iris Lansdorp-Vogelaar).

Dalīties