© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Ceturtdien, 2021. gada 17. jūnijā, Lozannā, Šveicē, paziņoti IMD Pasaules konkurētspējas ziņojuma jaunākie rezultāti.

Inovācija, digitalizācija, labklājības nodrošināšana un sociālā izlīdzināšana ir bijusi pamatā augsta līmeņa konkurētspējas sasniegšanai Šveicē (1. vieta), Zviedrijā (2. vieta), Dānijā (3. vieta), Nīderlandē (4. vieta) un Singapūrā (5. vieta) pagājušā gadā.

Saskaņā ar IMD Konkurētspējas ziņojumu, Eiropa kopumā ir pierādījusi sevi kā spēcīgu bloku. Konkurētspējīgākās valstis raksturo dažāda līmeņa investīcijas inovācijā, diversificēta ekonomiskā aktivitāte un uzņēmējdarbību atbalstoša valsts politika. Iepriekšminēto jomu nostiprināšana jau pirms pandēmijas ļāva šīm valstīm labāk izturēt krīzes ekonomisko ietekmi.

Savas pozīcija IMD konkurētspējas reitingā šogad izdevās uzlabot Latvijai (no 41. uz 38. vietu), Igaunijai (no 28. uz 26, vietu), Lietuvai (no 31. uz 30. vietu), Itālijai (no 44. uz 41. vietu), Portugālei (no 37. uz 36. vietu), Grieķijai (no 49. uz 46. vietu) un Francijai (no 32. uz 29. vietu).

IMD Pasaules konkurētspējas centra eksperti uzskata, ka neraugoties uz Eiropas ekonomiku svārstībām un pat recesijas iespējamību, reitingi daudzos gadījumos ir uzlabojušies, pateicoties tam, ka akcenti tiek likti uz pareizajiem pīlāriem – uzticamu privāto un publisko sektoru, un stipru izglītības sistēmu, kas nepieciešams, lai radītu labklājību nākamajā desmitgadē.

Fakts, ka Apvienotā Karaliste ir pakāpusies no 19. uz 18. pozīciju, neskatoties uz Brexit, daļēji tiek skaidrots ar to, ka šī valsts atrodas Eiropas tuvumā.

Ķīna savu konkurētspējas reitingu ir uzlabojusi no 20. uz 16. vietu, turpinot iepriekšējo gadu augšupejošos tendenci pēdējās dekādes laikā, pateicoties nabadzības samazināšanas centienu turpināšanai, kā arī uzlabojot infrastruktūru un izglītības sistēmu.

Lai gan Singapūra joprojām ir viskonkurētspējīgākā Āzijas valsts, tā nav spējusi saglabāt savas līderes pozīcijas pagājušā un 2019. gadā. IMD Pasaules konkurētspējas centra eksperti Singapūras rādītāju pasliktināšanās skaidro ar bezdarba palielināšanos, produktivitātes mazināšanos, kā arī pandēmijas ekonomiskajām sekām.

Reģionālā līmenī ziņojumā ietvertie reģioni – Austrumu un Centrālā Āzija, kā arī Rietumu un Austrumeiropa – ir uzlabojuši savus konkurētspējas rādītājus, kamēr Ziemeļu un Dienvidamerikas, kā arī Rietumāzijas un Āfrikas konkurētspējas rādītāji ir samazinājušies.

IMD Pasaules konkurētspējas ziņojums tiek publicēts kopš 1989. gada un šogad tā reitings ir balstīts 255 dažādu faktoru izvērtējumu, kas atvasināti no četriem svarīgākajiem faktoriem: ekonomiskie rādītāji, valdības efektivitāte, biznesa efektivitāte un infrastruktūra. Papildu statistikas un citiem rādītājiem pētījumā vērtētas arī biznesa vadītāju atbildes uz detalizētiem aptaujas jautājumiem, kas vērtē biznesam svarīgus faktorus, kā arī korupcijas līmeni, vides un dzīves kvalitāti.

Papildu informāciju par 2021. gada Pasaules konkurētspējas ziņojuma rezultātiem, lūdzu, skatiet IMP Pasaules konkurētspējas centra mājaslapā www.imd.org, centra lapās www.imd.org/wcc  , kā arī IMD World Competitiveness Online .

Informējam, ka IMD Pasaules Digitālās konkurētspējas reitings (IMD World Digital Competitiveness Ranking 2021) tiks izdots 2021. gada 29. septembrī, bet IMD Pasaules talantu reitings (IMD World Talent Ranking 2021) – 2021. gada 9. decembrī.

2015. gada decembrī Latvijas Universitāte (LU) un IMD Pasaules konkurētspējas centrs noslēdza vienošanos par partnerību ar LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmisko centru (ESASAC/ www.lu.lv/cets) IMD Pasaules konkurētspējas gadagrāmatu izstrādāšanā. 

Dalīties