Latvijas Centrālās padomes 1944. gada 17. marta memorands Latvijas Kara muzeja ekspozīcijā. Foto: Valters Lācis.

Godinot nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, Valsts prezidents Egils Levits 17. martā plkst. 14.00 rīko tiešsaistes konferenci “Cīņa par Latviju. Nacionālās pretestības kustības izpēte un atcere”.

Izvēlētais konferences datums ir simbolisks – 1944. gada 17. martā profesora Konstantīna Čakstes vadītā Latvijas Centrālā padome noslēdza parakstu vākšanu memorandam, kurā Latvijas tautas vārdā tika pieprasīta Latvijas neatkarības faktiska atjaunošana un pausta pārliecība, ka Latvijas valsts un tās Satversme juridiski turpina pastāvēt. Valsts prezidents E. Levits ir aicinājis Saeimu 17. martu noteikt kā visas Latvijas nacionālās pretošanās kustības atceres dienu, lai bagātinātu vēsturisko atmiņu ar zināšanām par nacionālo pretošanās kustību un godinātu varoņus, kuri uzturēja Latvijas tautas prasību pēc savas valsts neatkarības visos okupācijas gados.

Konferenci ievadīs Valsts prezidenta E. Levita svinīga uzruna, kam sekos Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētnieka Dr. sc. comm. Mārtiņa Kaprāna vadīta diskusija par aktuāliem Latvijas nacionālās pretošanās kustības vēstures un atceres problēmjautājumiem. Tajā piedalīsies LU Latvijas vēstures institūta pētnieki Dr. hist. Uldis Neiburgs un Mg. hist. Zigmārs Turčinskis, kā arī Latvijas Nacionālā arhīva vecākais eksperts Dr. hist. Gints Zelmenis.

Diskusijā tiks spriests par nacionālās pretošanās kustības diskursu Latvijas publiskajā telpā un nepieciešamību veidot saliedētāku un starptautiski atpazīstamāku skatījumu uz nevardarbīgās (politiskās) un militārās (bruņotās) pretošanās kustības Latvijā dažādām izpausmēm. Sarunas gaitā tiks izvērtēti arī jau izveidojušies reģionālās atceres projekti, aktualizēta nepieciešamība pēc pretošanās kustībai veltītas nacionāli vienojošas atmiņu vietas, kā arī diskutēts par pilsoniskās sabiedrības ilgtspējīgu iesaisti pretošanās kustības kolektīvās atmiņas stiprināšanā un veidošanā. Līdztekus interesentiem būs iespēja iepazīties arī ar videostāstiem par nacionālās pretošanās kustības vēsturi Cēsu apriņķī Vidzemē, Īles pagastā Zemgalē, Kurzemes mežos un Stompaku purvā Ziemeļlatgalē.

Vēsturnieku diskusija organizēta sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomes projektu “Pārvērtējot bezvalstiskumu: Pretošanās un kolaborācija Latvijā Otrā pasaules kara laikā” (lzp-2020/2-0212) un tā pētniekiem M. Kaprānu un U. Neiburgu.

Tiešsaistes konferencei iespējams sekot portālā www.delfi.lv, tīmekļvietnē www.president.lv, kā arī Valsts prezidenta Facebook, Twitter un YouTube kontos.

Konferences "Cīņa par Latviju. Nacionālās pretestības kustības izpēte un atcere" programma

Dalīties