Foto no personīgā arhīva.

Es esmu Eva Ķeruže – Latvijas Universitātes Sociālo Zinātņu fakultātes politikas zinātnes studente. 2020.gada rudenī es studēju Francijā Erasmus+ programmas ietvaros. Jau pirms pieciem gadiem pamatskolas laikā zināju, ka vēlos doties Erasmus+ studiju mobilitātē uz Franciju. Francija bija mana sapņu zeme un joprojām tā ir valsts, kas man ir ļoti īpaša, jo man simpatizē franču kultūra, kulinārija, mentalitāte un skaistās, dažādās dabas ainavas. 2020. gada sākumā es izlēmu, ka pieteikšos Erasmus+ konkursā un kandidēju uz studijām Sciences Po Lionā – Francijas kulinārijas galvaspilsētā un kino dzimtenē. Es konkrēti zināju, ka vēlos studēt kādā no Sciences Po universitātēm. Pēc pozitīvas atbildes saņemšanas, vairākus mēnešus es gatavojos lielajam notikumam un augusta beigās devos ceļā uz Lionu.

Pavadot četrus mēnešus – no septembra līdz decembrim – Lionā, es ieguvu vērtīgas, kvalitatīvas un noderīgas akadēmiskās zināšanas, attīstīju angļu un franču valodu, iemācījos rakstīt garas esejas akadēmiskajā angļu valodā, spēju būt pārliecinātai par savu viedokli un četru mēnešu laikā diendienā izkāpt no savas komforta zonas. Es ieguvu arī ārkārtīgi daudz personiskos ieguvumus – attīstīju uzdrīkstēšanās prasmes, pārvarēju bailes no kalniem un runāt svešvalodā, ieguvu daudz draugus un paziņas, iespēju dzīvot franču ģimenē un regulāri mācīties par Francijas kulināriju, lieliski pavadīt laiku arī Covid-19 pandēmijas un komandantstundu ierobežojumu ietvaros, un sapratu to, ko vēlos darīt nākotnē. Gan studiju mobilitāte Francijā, gan Covid-19 ierobežojumi, kas Francijā bija ļoti stingri, man ļāva izbaudīt Franciju, iepazīt citus studentus un vietējos iedzīvotājus, un izbaudīt Franciju no cita rakursa, dzīvojot kopā ar franču ģimeni. Manuprāt, Erasmus+ ir lieliska programma, iespēja un pavērsiens ikviena studenta dzīvē gan akadēmiskā, gan personīgajā jomā. Tā ir lieliska iespēja iepazīt sevi, būt ārpus komforta zonas, darīt vēl nepieredzētus piedzīvojumus un saskarties ar dažādu mentalitāšu cilvēkiem. 

Septembrī un oktobrī man bija iespēja ceļot, jo Covid-19 ierobežojumi Francijā ļāva to darīt. Šajā pieredzē es piedzīvoju brīnišķīgus piedzīvojumus, ceļojot uz Ansī ezeru, Eiropas Parlamentu Strasbūrā, kalnu galvaspilsētu Grenobli, Alpu un Šamonī kalniem. Oktobra beigās Francijas valdība pieņēma ārkārtas stāvokli, komandantstundas un kustību ierobežojumus, nosakot, ka drīkstu uzturēties tikai Lionā. Pēdējie divi mēneši bija piepildīti ar franču kultūru mājās – kopīgā ēst gatavošana, franču filmu skatīšanās, galda spēļu spēlēšana un dažādu tradīciju piekopšana. Es esmu priecīga un pateicīga par katru dienu, kuru pavadīju Lionā; par katru iespēju, kuru man Erasmus+ deva, un katru draugu, kuru ieguvu programmas laikā.

Es noteikti iesaku ikvienam studentam, kam ir vēlme, gribasspēks un iespējas, pieteikties Erasmus+ studijām kādā no Eiropas Savienības valstīm. Iesaku kārtīgi izpētīt augstskolas piedāvāto sarakstu ar partneraugstskolām, izvēlēties valsti, kura iedvesmo, un izpētīt visu informāciju par augstskolu un kursiem. Pēc valsts un universitātes izvēles un pozitīvas atbildes iegūšanas, iesaku uzreiz meklēt dzīvesvietu, jo pēc pieredzes sakot, man bija ārkārtīgi grūti atrast dzīvesvietu, un izmantot sociālos tīklus gudri – meklēt dažādas domubiedru grupas (Facebook tam ir ļoti labs rīks), iegūstot vairāk nepieciešamās informācijas, uzrunāt un komunicēt ar citiem studentiem un vietējiem iedzīvotājiem, veidojot jau pirms mobilitātes kontaktus sev apkārt, lai neskaidrie jautājumi ātrāk un vieglāk atrisinātos. Svarīgi ir arī izplānot budžetu un izvirzīt mērķus, ko vēlaties piedzīvot šajā valstī (ceļot, iepazīt kulināriju, muzeji vai pārgājieni u.c.), un plānot to laicīgi, jo Covid-19 ir iemācījis, ka ir jādara pēc iespējas ātrāk, nezinot, kas notiks rīt.

Latvijas Universitāte bija ļoti liels atbalsts manā mobilitātes semestrī Francijā, kas veicināja izpratni par Erasmus+ mobilitāti, deva padomus un palīdzēja ar visām formalitātēm, lai Erasmus+ mobilitāte būtu veiksmīga. Tāpat arī Sciences Po Lyon pirms mobilitātes un tās laikā regulāri sniedza informāciju par dokumentiem, apmaiņas semestri, studijām, iespējām ārpus studijām, dzīvesvietas jautājumus un regulāru atbalstu izaicinošajā pandēmijas situācijā Francijā. Es esmu ļoti pateicīga abām universitātēm un Eiropas Savienībai par iespēju studēt Francijā, paplašināt savu redzesloku un studēt tieši Sciences Po Lyon universitātē!

Dalīties