Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtā ir uzsākts jauns, starptautisks pētniecības projekts “Tūrisma pakalpojumi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem (MindTour)”. Ar šo projektu LU Filozofijas un socioloģijas institūts paplašina starpdisciplināro un lietišķās filozofijas pētījumu tematiku. Pētījuma ietvaros plānots identificēt tūrisma pakalpojumu pieejamību šai mērķa grupai un izvērtēt esošo situāciju attiecībā uz iekļaujošo tūrismu, kā arī izstrādāt jaunus pakalpojumu modeļus un vadlīnijas dažādu ceļotāju segmentu piesaistīšanai.

Pasaules Veselības organizācija lēš, ka aptuveni 450 miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no dažādiem garīgiem traucējumiem, un pastāv iespēja, ka savas dzīves laikā ar tādiem saskarsies katrs ceturtais iedzīvotājs. Lai arī tūrisms līdz šim ir bijis viens no nozīmīgākajiem ekonomiskās izaugsmes avotiem, ceļošana personām ar invaliditāti joprojām var būt milzīgs izaicinājums.

Tomēr pieejamā tūrisma tirgus rada labas iespējas tiem galamērķiem, kuri ir gatavi uzņemt klientus arī īpašām vajadzībām, jo šie cilvēki biežāk mēdz ceļot ārpus aktīvās tūrisma sezonas, biežāk ceļo ar pavadoni vai grupās un biežāk mēdz atgriezties galamērķī atkārtoti. Turklāt ceļošanas iespēju nodrošināšana nav tikai cilvēktiesību norma, tā ir arī iespēja attīstīt tūrisma uzņēmējdarbību. Lai padarītu tūrisma pakalpojumus plašāk pieejamus un sasniegtu šo nozīmīgo tirgus daļu, nepieciešamas izmaiņas attieksmē un tūrisma pakalpojumu nodrošināšanas modelī.

Šī pētniecības projekta mērķis ir veicināt un atbalstīt tūrisma uzņēmējus pozitīvas attieksmes veidošanā pret cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un meklēt risinājumus jaunu tūrisma pakalpojumu modeļu ieviešanā. Projekta ietvaros iecerēts radīt šādu pieejama tūrisma pakalpojuma prototipu, kā arī izstrādāt ceļvedi un vadlīnijas līdzīgu modeļu ieviešanai un pilnveidošanai nākotnē.

Projekta darba grupā iesaistīti partneri no Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta, Tartu Universitātes, Tomasa Mora augstskolas Mehelenā-Antverpenē, kā arī tūrisma pakalpojumu sniedzēji – SIA “Zeit”, Pērnavas muzejs un Dr. Gislēna muzejs (Dr. Guislain Museum). Projekta norises ilgums 01.09.2020 – 31.12.2022. Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma.

  

Dalīties