Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2020. gada 30. oktobra lēmumu 115 sabiedrības pārstāvjiem piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi, tostarp Latvijas Universitātes (LU) docētājiem.

Augstākos Latvijas valsts apbalvojumus saņems cilvēki, kuri izcili kalpojuši Latvijas valstij un tautai, kuru pašaizliedzīgais profesionālais un sabiedriskais darbs un pilsoniskais veikums ir sekmējis Latvijas izaugsmes ceļu.

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 2020. gada 30. oktobrī nolēma atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 11. pantam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelt par:

Iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri:

  • Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadošo pētnieku, Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratorijas vadītāju, Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes profesoru, akadēmiķi Dr. chem. Edgaru Sūnu.

Iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku:

  • SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Krūts ķirurģijas nodaļas vadītāju, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes vadošo pētnieku, Onkoloģijas katedras vadītāju, asociēto profesoru, biedrības “Latvijas Onkologu asociācija” vadītāju Dr. med. Jāni Eglīti.
  • Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes asociēto profesori un vadošo pētnieci, Latvijas Ergonomikas biedrības dibinātāju un valdes priekšsēdētāju, sertificētu Eiropas ergonomisti Dr. med. Ženiju Roju.
  • Vēsturnieku, arheologu, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošo pētnieku, Biznesa augstskolas “Turība” profesoru, akadēmiķi Dr. hist. Gunti Zemīti.
 

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 2020. gada 30. oktobrī nolēma par īpašiem nopelniem Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā, ar savu darbu Latvijas Tautas frontē stiprinot valstiskumu un sargājot Latvijas neatkarību 1991. gada janvāra barikādēs un augusta puča laikā, apbalvot ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelt par:

Iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri:

  • Bijušo Latvijas Tautas frontes pilnvaroto pārstāvi Gruzijā, organizācijas “Glābiet bērnus” vadītāju, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociēto profesori Ingunu Ebelu.
 

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 2020. gada 30. oktobrī, izskatot pēc Ordeņu kapitula 2020. gada 29. aprīļa aicinājuma saņemtos ieteikumus personu apbalvošanai ar valsts apbalvojumu, nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veicot amata pienākumus, kā arī operatīvi un efektīvi pieņemot lēmumus līdz šim nebijušas sarežģītības epidemioloģiskajā un sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, apbalvot ar Atzinības krustu un iecelt par:

Iecelt par Atzinības krusta lielvirsnieku:

  • VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vadītāju, infektologu, Latvijas Universitātes profesoru Ugu Dumpi.

Par valsts apbalvojumu pasniegšanu Ordeņu kapituls lems pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām un noteikto ierobežojumu atcelšanas, paziņojot par to oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Latvijas Universitāte no sirds sveic un lepojas ar LU akadēmiskā personāla sasniegumiem!

Dalīties