Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta rīkotajā konferencē, kas notiks 12.–13. novembrī, tiks aplūkotas atziņas, kas gūtas Latvijas Zinātnes padomes atbalstītā projekta „Atmiņu pārnese starp paaudzēm: naratīvā perspektīva” (FLPP, LU līguma Nr. lzp-2018/1-0458) darbā. Programma veidota tā, lai diskusijā ar ārzemju pētniekiem salīdzinātu paaudžu identifikāciju atmiņu pētījumos, atmiņu pārnesi starp paaudzēm, kā arī aplūkotu migrācijas izraisītās pārmaiņas biogrāfiskajos naratīvos.

Nacionālais mutvārdu vēstures krājums ar vairāk nekā 4500 intervijām nodrošinājis bagātu avotu bāzi pētījumam, kas sniedz niansētu skatu paaudžu dalījumā, kā arī atklāj atmiņu pārneses nozīmi sabiedrības pašizpratnē un stabilitātē. Konferencē būs iespēja uzklausīt viešņu – ievērojamo biogrāfisko pētījumu speciālisti Molliju Endrjūsu (Molly Andrews) no Naratīvu pētījumu centra Austrumlondonas Universitātē, kā arī kultūras un sociālās antropoloģijas speciālisti un mutvārdu vēstures pētījuma vadītāju Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtā Viedu Skultāni.

Konferences noslēgumā tiks sniegts pārskats par Baltijas un Ziemeļvalstu pētnieku sadarbību Nordplus projektā, kas trīs gadu gaitā ļāva novērtēt atmiņu pārnesi starp paaudzēm migrācijas iespaidā. Projekts “No pagātnes uz tagadni: Migrācijas un integrācijas dzīvesstāstu pētnieku sadarbības tīklā” (“From past to present: Migration and Integration through Life-stories' network”) deva iespēju Norvēģijā un Zviedrijā intervēt jaunāko laiku izceļotājus no Baltijas valstīm, kā arī dalīties pētnieku pieredzē un sniegt gūtās atziņas pieaugušo izglītošanā.

Konference notiks attālināti – lai piedalītos konferencē, lūdzam sazināties ar Edmundu Šūpuli (edmunds.supulis[at]lu.lv). Programma, kopsavilkumi un cita informācija: www.nmv.lu.lv

Dalīties