© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

12. novembrī plkst. 16.00 notiks vebinārs “Inovatīvas tehnoloģijas ilgtspējīgai lauksaimniecībai”, kurā ar lekciju “Plazmas tehnoloģiju potenciāls turpmākai izmantošanai augu izcelsmes pārtikas produktu ražošanā” piedalīsies Leibnica Plazmas zinātnes un tehnoloģiju institūta pētniece Dr. Henrike Brusta (Henrike Brust) un ar prezentāciju “Inovatīvas tehnoloģijas ilgtspējīgai lauksaimniecībai: augu reakcija uz sēklu apstrādi ar aukstu plazmu, vakuumu un elektromagnētisko lauku” piedalīsies Vītauta Dižā Universitātes profesore Dr. Vida Mildažiene (Vida Mildažienė).

Plazma ir viens no vielas pamata agregātstāvokļiem, pārējie ir šķidrums, cietviela un gāze. Kamēr kodolsintēzes plazmas ir ārkārtīgi karstas, aukstā plazma var būt mērenā un vienmērīgā fizioloģiskā temperatūrā, un to var izmanto higiēnā, kosmētikā un medicīnā, taču Dr. Brusta lekcijā stāstīs tieši par aukstās plazmas pētījumiem lauksaimniecībā un tās potenciālu turpmākai izmantošanai augu izcelsmes barības un pārtikas ražošanā.

Savukārt prof. Dr. Vida Mildažiene prezentēs rezultātus, kas iegūti, veicot pētījumus par pirmssēšanas sēklu apstrādi ar fiziskiem faktoriem, piemēram, auksto plazmu, vakuumu un elektromagnētisko lauku, un to nozīmi ilgtspējīgā lauksaimniecībā. 

Dr. Henrike Brusta studējusi Greifsvaldes Universitātē, kur ir ieguvusi doktora grādu molekulārajā bioloģijā. Viņa ir piedalījusies vairākos starpdisciplināros kopprojektos, bet 2017. gadā Dr. Brusta pievienojās Leibnica Plazmas zinātnes un tehnoloģiju institūtam, kur viņa vada starpdisciplināru pētījumu grupu “Plasma-Agriculture”.

Dr. Vida Mildažiene ir profesore Vītauta Dižā universitātē. Viņas pētniecības intereses ir bioķīmija, bioenerģētika, oksidatīvās fosforilēšanas regulēšana dzīvnieku audu mitohondrijā, patoloģisko faktoru un ksenobiotikas ietekme uz mitohondriju enerģijas funkcijām, audu dzīvotspējas novērtēšana.

 

Valoda: Angļu

Dalība: Bezmaksas

 

Reģistrācija

*Pēc reģistrēšanās jūs saņemsit apstiprinājuma e-pastu ar informāciju par pievienošanos vebināram vietnē Zoom.

Dalīties